FN legger miljødag til Tromsø

NTB: Hovedmarkeringen under Verdens miljødag i regi av FNs miljøorganisasjon UNEP legges til Tromsø neste år. Hovedtema for dagen er «Is som smelter».

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er veldig stort at Norge har fått hovedmarkeringen under dagen som vil bli markert i over 100 land. Vi ser tildelingen som et tegn på at Norge spiller en viktig rolle i internasjonal miljøsammenheng, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til NTB.

Arrangementene i Tromsø vil gå over tre dager. Det starter søndag 3. juni med en internasjonal gudstjeneste for alle trossamfunn i Ishavskatedralen, og fortsetter med en større klimakonferanse de to neste dagene.

I tilknytning til hovedarrangementet på miljøverndagen 5. juni er det blant annet planlagt en internasjonal filmfestival der ti ungdommer får 5.000 amerikanske dollar i støtte for å lage kortfilm med klimaendringer som tema.

Nordområdesatsing

- Når Norge får hovedarrangementet og det legges til Tromsø, ser vi dette som et resultat av regjeringens nordområdesatsing, sier koordinator Sylvi Liljegren og Gunn Sissel Jaklin som er leder for styringskomiteen for Verdens miljøverndag.

De polarvitenskapelige forskningsmiljøene ved Norsk Polarinstitutt og Universitetet i Tromsø er den viktigste årsaken til at Tromsø ble valgt som vertsby.

De ser det som en kjærkommen anledning til å sette internasjonal fokus på klimaendringer i nord. Det er i arktiske og antarktiske strøk utslagene blir størst.

- Smelting av store ismasser er ikke bare et problem i arktiske og antarktiske strøk. Det skjer over hele verden, i Himalaya, Andesfjellene og europeiske alper.

Verdens miljøverndag retter internasjonalt fokus på dette både overfor beslutningstakere og folk flest, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy til NTB.

Ifølge Bjørnøy var det hard internasjonal konkurranse om arrangementet. Norge søkte med begrunnelse i at er 20 år siden Gro Harlem Brundtland la fram sin miljørapport som leder for FNs spesialkommisjon for miljø og utvikling.

Klimaår

Helen Bjørnøy ser på FNs miljøverndag som en svært viktig markering i et år som vil preges av at klimautfordringene settes høyt på den internasjonale dagsordenen.

Forskere over hele verden er i disse dager i ferd med å avslutte forskningen for en ny klimarapport i regi av FNs klimapanel.

I april vil de møtes for å jobbe ut den faglige og omfangsrike grunnlagsrapporten. Under Verdens miljødag i Tromsø vil en større konferanse over globale klimaendringer kunne bidra med innspill til den endelige synteserapporten fra FNs klimapanel.

- Selv om Verdens miljødag markeres over hele verden, får Norge en viktig rolle som bidragsyter til å sette tema for dagen. Uken etter markeringen i Tromsø møtes mer enn 20 miljøvernministere for å diskutere klimautfordringene, påpeker Bjørnøy.

Norske tiltak

Regjeringen vil også i løpet av 2007 presentere sektorvise klimahandlingsplaner med konkrete utslippsmål.

- Bak det uklare ordet sektorvise klimahandlingsplan ligger viktige tiltak der vi etter konkrete mål for hvor mye for eksempel langtransporten kan slippe ut av klimagasser, sier Bjørnøy.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS