Norge: Både ørken og regnskog

Virker det som om det alltid regner hos deg, mens solen stråler hos naboen? Kanskje har du rett. Norge er blant de få land i verden der lokalklimaet skifter fra "ørken" til "regnskog" på kort avstand. Forskere har kartlagt hvor fuktig det er akkurat der du bor, og står til tjeneste med kunnskapen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- De lokale variasjonene skyldes vesentlig to ting: For det første får vi rikelig tilførsel av fuktig luft når lavtrykk “vandrer” fra vest mot øst. Årlig nedbør på Vestlandet kan være mer enn 10 ganger større enn i de indre dalstrøkene på Østlandet. For det andre har vi store høydeforskjeller i Norge. Når den fuktige luften møter høyder og fjell, presses den opp og avkjøles. Vannet kondenseres og faller ned som regn. Dette er årsaken til at det eksempelvis regner eller snør dobbelt så mye i Nordmarka som på Aker Brygge, sier forsker Stein Beldring i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Beldring har vært koordinator for utarbeidelse av en nytt “fuktighets-kartverk” for Norge. NVE har flere hundre målestasjoner som måler hvor mye vann som renner i elver og bekker. Ved hjelp av disse målingene og data fra Meteorologisk institutt, har forskerne beregnet hvor mye vann som gjennomsnittlig renner ut fra hver eneste av landets 323.758 kvadaratkilometer i løpet av et år. Beregningene er plottet inn på detaljerte kart som foreløpig er tilgjengelige i digital versjon. Innen kort tid vil de også finnes på papir.

- Mange kan ha nytte av å vite hvor mye vann de har til rådighet i sin umiddelbare nærhet - alt fra store kraftselskaper til privatpersoner som vil bygge mikrokraftverk i bekken på hytta. Vi står til tjeneste for publikum, både med det nye kartverket og med spesialberegninger, sier Beldring i NVE.

Også til Meteorologisk institutt kan du komme med spørsmål om “fuktigheten” i ditt lokalmiljø. Her sitter klimaforskerne på gjennomsnittsdata for nedbør, temperatur og soldager de siste tretti år.

- Vi får alle slags henvendelser, også fra folk som vil vite om det er godt vær der de har tenkt å kjøpe hytte. Vi er der for alle - fra planleggere til menigmann, sier Ole Einar Tveito på Meteorologisk institutt. Han lover at svar kommer senest innen tre uker fra du sender henvendelsen. Han kan forresten bekrefte at det er høyst vitenskapelig begrunnet at firmahytta til metereologene ligger i Stavern.

Vil du vite mer om NVE eller Meteorologisk institutt?

Powered by Labrador CMS