Frittalende klimaforsker stemt ut av klimapanelet

Dr. Robert Watson blei fredag stemt ut av lederstolen i FNs klimapanel (IPCC). Watson er kjent som en av de mest frittalende forskere på temaet global oppvarming, og miljøvernere anklager den amerikanske regjeringa for å ha kjørt en kampanje mot ham.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette ser vi som overraskende og uheldig. Vi har et veldig godt inntrykk av Watson. Han var en god leder og framsto saklig og balansert. Vi er forbausa over at han ikke fikk fornya tillit, sier informasjonsleder Anders Tjernshaugen ved CICERO - Senter for klimaforskning.

Tjernshaugen mener det er bekymringsfullt dersom et organ som klimapanelet blir gjenstand for politisk strid. Norge stemte sammen med de fleste andre Vesteuropeiske land for at Watson skulle få sitte en periode til.

Hevda menneskeskapte klimaforandringer

Miljvøernere mener amerikanerne mislikte Watsons vilje til å uttrykke sin oppfatning om at menneskelig aktivitet bidrar faretruende til klimaforandringene. President Bush tilbakeviste tidligere den internasjonale klimaavtalen, Kyoto-protokollen, og inntok synspunktet at protokollen ville gjøre enorm skade på den amerikanske økonomien, skriver BBC på sine nettsider.

Miljøvernerne mener Watson ble fjerna fordi amerikanerne, som søkte, og fikk støtte fra mellom andre Saudi-Arabia og Japan, var på jakt etter en mindre kraftfull forkjemper mot klimaforandringene, skriver Reuters.

Politisk brysom

- Mye tyder på at USA, som fremma forslaget om at Watson ikke skulle velges igjen, oppfatta ham som politisk brysom. Jeg vil anta at de var uenige i måten han utførte arbeidet sitt på, eller at de ikke likte budskapet, sier Tjernshaugen, men mener likevel at utstemminga henger mer sammen med støtten til motkandidaten enn misnøyen med Watson.

Watson blir erstatta av en av de nåværende nestlederne; indiske dr. Rajendra Pachauri. Stemmefordelinga var 57 for Pachauri og 49 for Watson. Flere av utviklingslanda støtta denne kandidaten, noe som kanskje kan forklares ved at de ofte er underrepresentert i FN, og er opptatt av å få inn egne representanter.

Godt inntrykk av Pachauri

- Pachauri er en forsker vi har hatt mye kontakt med. Vi har et godt inntrykk av ham, og ingen innvendinger mot at han sitter i lederstolen for klimapanelet, sier Tjernshaugen. Han oppfatter ikke at lederbyttet vil føre til noen betydelig endring i budskapet til klimapanelet, og kjenner ikke til noen uenighet mellom kandidatene.

Likevel mener grønne grupperinger at den amerikanske presidenten er under påvirkning fra energilobbyen i USA. De begrunner dette mellom annet med avsløringa av et hemmelig memo til Det hvite hus fra ExxonMobil i fjor, hvor man diskuterer om Watson kan fjernes som den amerikanske representanten i klimapanelet.

Miljøvernerne frykter at Pachauri ikke vil være en like stor pådriver for endringer i den globale klimapolitikken, melder BBC.

Diplomater i Washington har bekrefta at USA har drevet en aktiv kampanje mot Watson, skriver britiske The Guardian.

Powered by Labrador CMS