NTNU, Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet skal i 2017 begynne å fjerne investeringer fra fond knyttet til fossil energi. (Foto: Eirik Refsdal/CC BY 2.0)

Universiteter skal investere grønnere

Fra neste år begynner norske universiteter å fjerne investeringer fra fond som er knyttet til fossil energi.

30.11 2016 13:15

I 2017 vil Universitetet i Oslo (UiO), NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) å fjerne olje, kull og gass fra sine investeringer til grønnere alternativer, melder NRK.

I følge Framtiden i våre henders beregninger vil utsalget være på 183 millioner kroner.

– Universiteter er noe av det mest bærekraftige vi har i et demokratisk samfunn. Da må det være en likhet med midlene som kommer til universitet og midlene vi representerer, sier Hans Jørgen Stang, direktør i Forvaltningsstiftelsen for fond og legater, UNIFOR, til NRK.

Målet er helt fossilfrie investeringer innen fem år. Framtiden i våre hender sier dette er en merkedag i miljøhistorien.

– Det viktigste er at Norges fremste kunnskapsinstitusjoner nå sender et glassklart signal om at de tar ansvar for miljøet, sier Christoffer R. Klyve, konstituert leder i Framtiden i våre hender.

UNIFOR har en forvaltningskapital på om lag to milliarder kroner og forvalter penger som går til forskning. De ser på det som en strategisk beslutning å trekke ut alle de investeringene som er med på å skade miljøet på lang sikt.

Annonse

Saker fra våre eiere

KS FoU

Å vende tilbake til jobben du ble sykemeldt fra er ikke alltid en god løsning. I stedet kan svaret være å bytte jobb.

Universitetet i Oslo

En studie av erfarne psykoterapeuters liv og lære har blitt omgjort til et teaterstykke.

Universitetet i Agder

Den nye metoden gjør at kranene holder seg helt i ro, noe som er en fordel under laste- og losseoperasjoner på oljerigger.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Bedrifter som ansetter innvandrere, samarbeider mer internasjonalt og er mer innovative, ifølge forsker.

NTNU

Hvis det er for lite av kjøtt, melk eller egg på gravides matfat, øker sjansen for å få i seg for lite B12. Da er det også større sjanse for å føde for tidlig, viser ny forskning.

Norges Handelshøyskole

Dersom en ansatt får en bonus ut ifra flaks og ikke ferdigheter, er det urettferdig, mener nordmenn. Amerikanerne synes det er helt greit.

For et drøyt år siden skrev to amerikanske samfunnsøkonomer en oppsiktsvekkende forskningsartikkel om noe ingen hadde oppdaget før. 

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

Borgerkrigen i Syria fikk skylden for den digre sand- og støvskyen av flere forskjellige medier. En amerikansk forskergruppe mener den har en mer naturlig årsak.

For tredje år på rad ble det i 2016 satt globale varmerekorder. Fjoråret var det varmeste som noensinne har blitt registrert på jorden, opplyser amerikanske forskere.