NTNU, Universitetet i Oslo og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet skal i 2017 begynne å fjerne investeringer fra fond knyttet til fossil energi. (Foto: Eirik Refsdal/CC BY 2.0)

Universiteter skal investere grønnere

Fra neste år begynner norske universiteter å fjerne investeringer fra fond som er knyttet til fossil energi.

30.11 2016 13:15

I 2017 vil Universitetet i Oslo (UiO), NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) å fjerne olje, kull og gass fra sine investeringer til grønnere alternativer, melder NRK.

I følge Framtiden i våre henders beregninger vil utsalget være på 183 millioner kroner.

– Universiteter er noe av det mest bærekraftige vi har i et demokratisk samfunn. Da må det være en likhet med midlene som kommer til universitet og midlene vi representerer, sier Hans Jørgen Stang, direktør i Forvaltningsstiftelsen for fond og legater, UNIFOR, til NRK.

Målet er helt fossilfrie investeringer innen fem år. Framtiden i våre hender sier dette er en merkedag i miljøhistorien.

– Det viktigste er at Norges fremste kunnskapsinstitusjoner nå sender et glassklart signal om at de tar ansvar for miljøet, sier Christoffer R. Klyve, konstituert leder i Framtiden i våre hender.

UNIFOR har en forvaltningskapital på om lag to milliarder kroner og forvalter penger som går til forskning. De ser på det som en strategisk beslutning å trekke ut alle de investeringene som er med på å skade miljøet på lang sikt.

Annonse

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Saker fra våre eiere

NIFES

Dette er den første store studien som samanliknar den laksearten vi har i norsk natur med norsk oppdrettslaks.

Handelshøyskolen BI

Færre enn én av ti nordiske ledere vil stole på råd fra intelligente maskiner i viktige beslutninger. De er verdens mest skeptiske i synet på kunstig intelligens.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Én av de viktigste metodene er å la naturen gjøre så mye som mulig av jobben selv, forteller forskere fra NIVA. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.