Straffet for klimakutt

Ny forskning viser at aksjeprisene faller når amerikanske selskaper går med på avtaler om betydelig reduksjon av utslipp av klimagasser. Nå mener flere at næringslivet må reguleres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ingen må innbille seg at det amerikanske senatet kommer til å godkjenne forslagene til klimalov, sa senator og klimaskeptiker James Inhofe nylig til NTB.

Skeptikeren har lovet å undergrave alle forsøk på å forplikte USA til å redusere sine CO2-utslipp.

Sammen med Kina slipper USA ut 40 prosent av all CO2-utslipp i verden, men amerikansk næringsliv har tung støtte i senatets klimaskeptikere.

Dilemma

Professor Karin S. Thorburn fra Institutt for foretaksøkonomi ved NHH mener næringslivet svært ofte har problemer å finne balansen mellom maksimering av et selskaps verdi på vegne av eierne, og det samfunnsansvar bedriften bør utvise.

Ofte er det også slik at selskapene taper på samfunnsansvar.

Finansprofessoren har blant annet utført studier som viser at amerikanske selskaper som varslet om markante kutt i utslipp av drivhusgasser, opplever markante fall i aksjeverdiene.

I et forskningsprosjekt som Thorburn og Karen Fisher-Vanden nylig gjennomførte, fant de at aksjeprisene faller når amerikanske selskaper går med på avtaler om betydelig reduksjon av utslipp av klimagasser.

Slåss mot global oppvarming

Nedgang i markedsverdi viser at avgjørelsen om å kutte utslipp kommer i konflikt med aksjeeiernes interesser og dermed også direktørenes moralske plikt, eller lojalitet, overfor eierne.

Karen Thorburn hevder at det er behov for regulering, dersom en skal nå målet om reduksjon i utslipp av klimagasser.

- Selskapene gjør ikke en frivillig, samfunnsansvarlig innsats, mener hun.

Powered by Labrador CMS