Det er spesielt i områdene langs kysten av Sibir i Karahavet og mellom det Østsibirske hav mot Beauforthavet at det er betydelig mindre sjøis enn før.

Stadig mindre is i Arktis

Utbredelsen av sjøis i Arktis er nå på det nest minste nivået noensinne siden satellittobservasjonene startet i 1979. Hittil i september er det registrert 10 prosent mindre is enn i september i fjor.

13.9 2016 22:19

Det viser ferske tall fra Nansensenteret.

September er normalt den måneden hvor utbredelsen av sjøis i Arktis er på sitt laveste, men utviklingen er urovekkende. I september i fjor var nedgangen på 9 prosent sammenlignet med september 2014, og i år er altså nedgangen på 10 prosent sammenlignet med september 2015.

Den 10. september i år dekket sjøisen 4885 millioner kvadratkilometer i Arktis, det er rundt 500 000 kvadratkilometer mindre enn i september i fjor, og nær bunnivået som ble målt i september 2012 på 4174 millioner kvadratkilometer.

Det er spesielt i områdene langs kysten av Sibir i Karahavet og mellom det Østsibirske hav mot Beauforthavet at det er betydelig mindre sjøis enn før. Nord for Svalbard er det normale isforhold, mens nord for Laptevhavet har det faktisk vært mer is enn tidligere. 

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.