Det er spesielt i områdene langs kysten av Sibir i Karahavet og mellom det Østsibirske hav mot Beauforthavet at det er betydelig mindre sjøis enn før.

Stadig mindre is i Arktis

Utbredelsen av sjøis i Arktis er nå på det nest minste nivået noensinne siden satellittobservasjonene startet i 1979. Hittil i september er det registrert 10 prosent mindre is enn i september i fjor.

13.9 2016 22:19

Det viser ferske tall fra Nansensenteret.

September er normalt den måneden hvor utbredelsen av sjøis i Arktis er på sitt laveste, men utviklingen er urovekkende. I september i fjor var nedgangen på 9 prosent sammenlignet med september 2014, og i år er altså nedgangen på 10 prosent sammenlignet med september 2015.

Den 10. september i år dekket sjøisen 4885 millioner kvadratkilometer i Arktis, det er rundt 500 000 kvadratkilometer mindre enn i september i fjor, og nær bunnivået som ble målt i september 2012 på 4174 millioner kvadratkilometer.

Det er spesielt i områdene langs kysten av Sibir i Karahavet og mellom det Østsibirske hav mot Beauforthavet at det er betydelig mindre sjøis enn før. Nord for Svalbard er det normale isforhold, mens nord for Laptevhavet har det faktisk vært mer is enn tidligere. 

Annonse

Emneord