Trofékoner er stort sett bare en myte

Klisjeen om det rike, stygge mannen og den pene, dumme kona stemmer stort sett ikke med virkeligheten, viser forskning.

Den perfekte klisjéen: Rike, gamle Donald Trump med sin verdensberømte hentesveis og modellkona Melania. Her på den røde løperen i 2011. (Foto: Reuters)

Vi kjenner alle til stereotypen: Ung, pen dame uten nevneverdige midler verken i veska eller mellom ørene gifter seg med rik, mektig, stygg, gammel gubbe. Han har rett og slett kjøpt seg et trofé, og hun har byttet utseende mot spenn.

Men bildet er i det store og hele en myte, mener den amerikanske sosiologen Elizabeth McClintock.

For selv om det finnes slike klisjépar, er det ingen generell tendens til at kvinner tilbyr skjønnhet i bytte mot penger og status. Det konkluderer forskeren etter å ha studert over 1 500 menneskers partnervalg.

Like partnere leker best

I studien ble begge partnerne i par av unge mennesker både intervjuet og rangert etter utseende. Dette gjorde at forskerne kunne sammenligne fysisk attraktivitet, rikdom og suksess for begge parter, og undersøke hvem som ble sammen med hvem.

McClintock konkluderer med at den soleklart sterkeste drivkraften i partnervalget var likhet. Vi velger altså kjærester som ligner oss selv både når det gjelder utdanning, rase, religion og fysisk attraktivitet.

– Jeg finner at pene menn blir sammen med vakre kvinner, og fremgangsrike menn slår seg sammen med fremgangsrike damer, sier forskeren ifølge en pressemelding fra universitetet.

Pene menn og pene damer

McClintock mener noen tidligere undersøkelser har funnet de stereotype umake parene fordi de primært har sett etter par med rike og fremgangsrike menn og pene damer, uten å sjekke om gutta også var kjekke og damene suksessfulle.

Det er helt riktig at vellykkede menn ofte har pene koner, sier McClintock. Men det er fordi de selv også anses som pene, kanskje fordi de oftere er slanke og har råd til pene klær og en tur til hudpleie en gang i ny og ne.

For selv om de fleste av oss nok kan nevne et og annet kjendispar som oppfyller stereotypene til fulle, går vi gjerne i fella når vi bedømmer folk rundt oss:

– Jeg har hørt legefruer bli omtalt som trofékoner av observatører som bare legger merke til hennes utseende og hans status, uten å innse at han også er pen og at hun er en fremgangsrik yrkesperson, sier McClintock.

Referanse:

Elizabeth Aura McClintock, Beauty and Status: The Illusion of Exchange in Partner Selection?, American Sociological Review, 9. Juni 2014.

Powered by Labrador CMS