Spionerer digitalt på partneren

Leppestift på skjortekragen og rot i lommen er blitt avløst av digital overvåking. Særlig kvinner sjekker partnerens digitale spor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver tredje kvinne sjekker kjærestens private e-post. I hvert fall hvis man skal tro en amerikansk undersøkelse hvor 804 studenter ble spurt om de utspionerte partneren sin på mobiltelefonen og internett. (Foto: Colourbox)

En privat e-post-konto er ikke lenger et sikkert sted å arrangere en overraskelsesfest for kjæresten.

I hvert fall ikke hvis hun har samme tekniske talent som en tredjedel av 804 studenter på East Carolina University.

Hvis undersøkelsen kan generaliseres til resten av samfunnet, så betyr det at hver tredje kvinne sjekker kjærestens e-post.

Man kunne kanskje tenke at det er mindre grenseoverskridende å bryte inn i kjærestens hemmelige gemakker i en tid hvor alle stiller seg offentlig til skue.

Men det stemmer ikke, mener Anders Albrechtslund fra Institut for Informations- og Medievidenskab ved Aarhus universitet.

– Det er ikke noe som tyder på at vi har fått et annet forhold til fortrolighet, tillit og ansvar. De nye mediene er en ny bane, men reglene er der fremdeles. Undersøkelser viser at alle typer brukere av nye medier skjelner mellom privat, offentlig og eventuelt en mellomsone. Og at det forventes at andre respekterer disse, sier Albrechtslund.

Systematisk overvåking

Likevel er et stort mindretall av den vestlige verdens befolkning begynt å se resten over skulderen.

Sms, e-post, Facebook-profiler og internettferdsel blir sjekket. Noen få går til og med så langt at de bruker webkameraer, gps-tracking og spyware til å holde et ekstra mye øye med kjæresten.

I den nye undersøkelsen var det særlig kvinner som brøt seg inn i kjærestens e-post.

Hver tredje kvinne bekreftet at de hadde sjekket e-posten, mens tallet for de unge mennene var langt lavere.

Det samme bildet tegnet seg for sms og Facebook-profiler.

Hver fjerde kvinne overvåket systematisk partnerens e-post, og følte til og med at de var i sin fulle rett. Det samme gjaldt for seks prosent av mennene.

Det antyder at selv om det er en forventning, som Albrechtslund sier, om at partneren respekterer privatlivet, så skjer det en utvikling i hva man selv regner for akseptabel atferd.

– Det er klart at de nye teknologiene gir nye muligheter, som fører til nye praksiser. Det vil si at skikk og bruk utvikles i takt med at brukerne tar teknologiene til seg. Hva som er akseptabel digital atferd mellom kjærester, venner og familie er altså noe som blir til etter hvert som disse brukes, sier Albrechtslund.

Kvinner overvåker mest

Det er langt fra første gang forskere har undersøkt om vi overvåker partneren.

I samtlige undersøkelser er det en større eller mindre overvekt av kvinner som overvåker mannen.

I en britisk undersøkelse ble 920 middelaldrende par undersøkt. Her var det også særlig kvinnene som gikk mennene etter i sømmene.

14 prosent av kvinnene sjekket mannens e-post, 13 prosent sjekket telefonen hans og 10 prosent holdt øye med hvor han hadde surfet på nettet. Tallene for menn var 8, 7 og 7 prosent.

I en tredje undersøkelse ble et bredt utsnitt av den amerikanske befolkningen spurt om det samme. Her lå kjønnene tettere på hverandre.

Igjen overvåket hver tredje kvinne kjæresten, mens 30 prosent av mennene gjorde det samme.

Men den undersøkelsen viste også at overvåking særlig er utbredt i den yngre delen av befolkningen, blant de såkalt digitalt innfødte.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanser

Den nye undersøkelsen

Anders Albrechtslunds profil

Powered by Labrador CMS