Flere land skal nå forske på kjemikaliene som brukes i tatoveringer.

Flere land sammen for å forske på tatoveringer

En stadig større andel av Europas befolkning har tatoveringer. Nå skal Norge og flere andre land forske på hvor trygge kjemikaliene som brukes for å lage kroppskunst faktisk er.

13.9 2016 22:02

Ifølge Miljødirektoratet har én av fire nordmenn under 30 år en tatovering. I EU har andelen tatoverte økt fra 5 prosent i 2005 til 12 prosent i år.

EU-kommisjonen vurderer nå å stramme inn regelverket for hva slags kjemikalier det er tillatt å bruke i tatoveringer.

– Det finnes i øyeblikket ingen felles EU-regulering for tatoveringer og hvilke kjemikalier som kan brukes i dem, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Tatoveringer og permanent sminke kan inneholde stoffer som er forbundet med negative helseeffekter, som kreft og allergi. Hambro sier de foreløpig mangler kunnskap om hvilken risiko disse kjemikaliene kan utgjøre for mennesker.

Derfor skal Norge utarbeide et restriksjonsforslag under EUs kjemikalieregelverk REACH, sammen med det europeiske kjemikaliebyrået ECHA, Danmark, Tyskland og Italia. lanen er at forslaget skal ferdigstilles sommeren 2017.

ECHA jobber nå med å innhente informasjon fra bransjen om hvilke kjemikalier som benyttes.

Annonse

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Forskere har mange metoder for å visualisere det de driver med. Wellcome image awards viser frem noe av det ypperste.

Vi mennesker gjør det, aper gjør det: Vi må bare klø oss når vi ser andre dra neglene over huden. Men gjør mus det?