Lavere straffer, enklere lover?

Et utvalg som skal vurdere det norske lovverket anbefaler at mindre forbrytelser ikke skal straffes slik det gjøres i dag. I stedet kan mulkter og forelegg sørge for at vi oppfører oss lovlydig. På fredag leverte det såkalte sanksjonsutvalget sin innstilling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sanksjonsutvalget ble opprettet ved kongelig resolusjon i januar 2001, og har siden da arbeidet med å vurdere om samfunnet trenger nye måter å tenke rundt forbrytelse og straff.

Leder for utvalget har vært assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre. På fredag ble resultatet av arbeidet levert i form av en innstilling til justisminister Odd Einar Dørum.

Man kan fort få følelsen av at norske myndigheter har litt for stor tiltro til lovforbud og straff for å forebygge kriminalitet, men utvalget foreslår å rydde opp i jungelen av lovbestemmelser.

Enklere lover, tydeligere reaksjoner

Ett virkemiddel er å sørge for at det finnes alternativer til straff når nye lover skal utformes og innføres. Et annet er å avkriminalisere lovovertredelser som nå er belagt med straff, fordi administrative sanksjoner eller tvangsmulkt kan sørge for at vi lever etter reglene.

Sanksjonsutvalget mener håndhevingen kan effektiviseres, fordi et mer fleksibelt sanksjonssystem vil gjøre det mulig å tilpasse sanksjonen bedre til overtredelsens art og alvor. Dessuten sparer man tid og kostnader ved såkalte administrative sanksjoner, siden saken da bare behandles i én etat (forvaltningen) istedenfor i to eller tre (forvaltningen, politiet eller påtalemyndigheten og domstolene).

Dette vil også sørge for at klapset på hånda kommer rett etter at du har vært slem. Utvalget mener en reform kan gjøre det mulig både å forenkle lovverket og arbeidet med å lage lover. Men det store spørsmålet er selvfølgelig hva som skal sørge for at vi holder loven.

Fremdeles ris bak speilet

Sanksjonsutvalget peker på en rekke virkemidler, som gebyrer, mulkter og forenklede forelegg - reaksjonsmåter som kan sørge for at vi holder loven allikevel. Særlig kan dette være aktuelt i forbindelse med overtredelser av trafikklovene.

Men også lovovertredelser som kjøring uten førerkort, bruk av narkotika, naskeri og drukkenskap kan løses ved forenklet forelegg i stedet for ordinært forelegg, slik det reageres i dag.

Det avgjørende spørsmålet blir nå om endringsforslagene faller i smak hos regjering og Storting.

Powered by Labrador CMS