Hvor liten er egentlig verden?

Verden er faktisk så liten at man kan nå frem til hvem som helst på kloden bare gjennom seks ledd av noen som kjenner noen. Riktig så fascinerende, men er det sant?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pakke til Boston

Det lurer sosiologene ved Columbia University fælt på, og har bestemt seg for å gjenta det berømte forsøket Stanley Milgram gjorde i 1967. Han leverte i sin tid ut flere hundre pakker til tilfeldige mennesker i Nebraska med beskjed om at pakka skulle til en fyr i Boston som ingen av dem kjente. Instruksen var å gi forsendelsen videre til noen bekjente som man trodde hadde større sjanser til å vite hvem mannen var.

Forbausende korte kjeder

Fyren i Boston fikk til slutt inn nærmere 60 pakker, og Milgram regnet ut at den gjennomsnittlige lengden på lenkene var på bare seks mennesker. Dermed oppstod myten om at alle mennesker på hele kloden kjenner alle de andre, gjennom bare seks ledd av venners venner (Noe å huske neste gang du er fristet til å ha åpent-hus-fest…).

Men stemmer det?

Men sosiologene ved Columbia University er altså ikke helt overbeviste. Det kunne jo godt hende at det var noe litt spesielt med mannen i Boston, og dessuten er ikke 60 tilfeller et særlig stort materiale å bygge vitenskapelige fakta på. Derfor har de bestemt seg for å gjøre et nytt forsøk, og denne gangen er det e-poster som skal sendes ut.

- Jada, vi vet at mange i verden ikke har tilgang på e-post, men 100 millioner mennesker er faktisk på nett, og det begynner å ligne på noe man kan kalle et greit statistisk utvalg, sier forskerne.

Bli med på test

Teamet ved Columbia har laget en test som alle e-postbrukere kan delta i, og nå håper de at så mange som mulig skal la seg friste til å stikke innom Small World Research Project’s nettsider.

- Prøvetester vi har gjort viser at tre av fire kjeder aldri når målet, men vi vet ikke om det er fordi folk ikke gidder, eller om teorien om seks ledd bare er tull, sier matematikeren Duncan Watts.

Siden så mange forsvinner på veien håper han at 100 000 e-postere skal melde seg på. Da blir nemlig materialet stort nok til at de kan finne ut om Milgram hadde et poeng, eller var helt på viddene.

Powered by Labrador CMS