Over 300 haier er nå på Twitter

Australske myndigheter har utstyrt nesten 340 haier med sendere som sender badegjester advarsler på Twitter når haien nærmer seg land.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Australske myndigheter har merket over 300 hvithaier, tigerhaier og oksehaier. Haien på bildet er en hvithai. (Foto: Amos Nachoun / Barcroft USA)

I samarbeid med:


 

Australia har lenge vært et av verdens farligste land når det gjelder haiangrep. Siden 2011 har landet hatt det høyeste antallet dødelige angrep, med seks dødsfall de to siste årene.

Det seneste skjedde i november 2013, da surferen Chris Boyd døde etter å ha blitt angrepet av hai utenfor kysten av Gracetown i Vest-Australia.

Myndighetene i regionen nå har tatt i bruk nye metoder for å melde fra om at det er fare for haiangrep.

338 haier har blitt merket og utstyrt med akustiske sendere, som sender ut en Twittermelding når haien kommer innenfor om lag en kilometers rekkevidde av kysten.

 

Når en merket hai nærmer seg land sendes det automatisk ut en slik melding.

 

Raskere varsling

Meldingen inneholder haiens størrelse, art og omtrentlig posisjon, skriver NPR. Tilgang til varslene får man ved å følge med på Surf Life Saving Western Australias (SLSWA) twitterfeed.

Chris Peck ved SLSWA sier fordelen er at informasjonen går ut mye raskere enn konvensjonelle varslingsmetoder slik som meldinger på lokalradioen.

– Nå er informasjonen ute på et øyeblikk. Da kan man ikke lenger unnskylde seg med at man ikke har fått informasjonen. Det handler om at man faktisk har gjort en innsats for å finne den, sier Peck til Sky News, som først omtalte saken.

Det er tre typer hai som er merket utstyrt med sendere: tigerhai, hvithai og oksehai. Sistnevnte er den mest aggressive haiarten, og den som angriper flest mennesker.

Ikke idiotsikkert

(Foto: Wikimedia Commons)

Men senderne på haiene brukes ikke bare til sosiale medier. De er også et viktig verktøy for forskere som studerer haienes atferd.

– Dette hjelper oss med å få en bedre forståelse av haienes bevegelse, sier forskningsleder Rory McAuley i det australske fiskeridepartementet, til Sky News.

Forskningsleder Alison Kock i det sørafrikanske prosjektet Shark Spotters program synes haitwitringen er en god idé. Haiangrep er også et problem utenfor kysten av Sør-Afrika.

– Slik nyskapende tenkning er nøyaktig det vi trenger for å finne løsninger på problematikk knyttet til situasjoner der mennesker og rovdyr støter på hverandre, sier Kock.

Men hun advarer likevel mot å stole for blindt på Twitter-meldingene, noe som kan lede til en følelse av falsk trygghet.

– Man må være obs på at ikke alle haier er utstyrt med sendere, sier hun.

Powered by Labrador CMS