Kina blokkerer tusenvis av nettsteder

Kinesiske myndigheter hindrer landets internettbrukere i å få tilgang til tusenvis av nettsteder. Hver fjerde av de 200 000 adressene som ble testet i en amerikansk undersøkelse, var blokkert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De blokkerte nettadressene tilhører opposisjonelle grupper i selve Kina og organisasjoner på Taiwan og i Tibet. Tilgangen til amerikanske nyhetsmediers nettsider blir også sperret, viser resultatene av undersøkelsen, som ble lagt fram tirsdag.

Undersøkelsen er fortatt av Berkman-senteret for internett og samfunn ved Harvard-universitetet i USA. Mer enn 50 000 av de 200 000 stedene som nettbrukere i Kina forsøke å koble seg opp mot, var “utilgjengelig fra minst ett sted i Kina ved minst en anledning”, heter det i senteres rapport.

- På bakgrunn av dette må vi slå fast at Kina i virkeligheten blokkerer tilgang til svært mange andre nettsider enn de som inneholder ren pornografi. For eksempel fant vi sperrer i tilgangen til nettsteder som tilbyr nyheter eller informasjon om helse, undervisning og underholdning, og vi fant 3 284 blokkeringer av adresser bare på Taiwan, heter det videre.

Blant Kinas rundt 1,3 milliarder innbyggere fins det anslagsvis 45 millioner brukere av internett. Landets regjering har møtt skarp internasjonal kritikk for å blokkere tilgangen til nettet og straffe folk som har besøkt forbudte nettsider.

(NTB)

Powered by Labrador CMS