Fortidsinsekter i 3D

Aldri tidligere har forskerne klart å få fram så gode bilder av hvordan insekter så ut for 300 millioner år siden. Et av dem er av kakerlakkens tipp-tipp-tipp-tipp..

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Paleozoikum:

Jordens oldtid, fra ca. 542 mill. år til for ca. 251 mill. år siden.

Omfatter periodene kambrium, ordovicium, silur, devon, karbon og perm. De fleste grupper av virvelløse dyr og virveldyr oppstod i paleozoikum, bare fugler, pattedyr og blomsterplanter kom senere.

Noen dyregrupper, som trilobitter, graptolitter og panserhaier levde bare i denne tiden. I løpet av paleozoikum var det flere store uroperioder med fjellkjededannelse og platebevegelser, og det var 2–3 store istider.

(kilde: snl.no, om paleozoikum)

De var rundt to centimeter lange, og kravlet på jorden over 200 millioner år før dinosaurene døde ut.

De to insektene som forskerne ved University of Manchester har laget detaljerte 3D-bilder av er rundt 300 millioner år gamle.

Likevel drar du kanskje kjensel på ett av dem. Insektene ble funnet på et rikt fossilsted i Montceau-les-Mines, som ligger midt i Øst-Frankrike, i regionen Bourgogne.

Bildet under forestiller mest sannsynlig en fjern slektning av moderne kakerlakker. Ligner de? Døm selv:

En slektning av av moderne kakerlakker? (Foto: University of Manchester)

Moderne amerikansk kakerlakk. (Foto: Gary Alpert/ Wikimedia Commons)

Fortidskakerlakken kan også være et dyr som på slektstreet befinner seg akkurat i splitten mellom kakerlakkenes gren og grenen til knelerne, spekulerer forskerne, ifølge en pressemelding fra universitetet.

Den hadde ingen kjøkkenskap å finne godbiter i, men kjevene antyder at den istedet spiste råtnende rester på skogbunnen.

Snittbilder satt sammen til fullfigur

Forskerne tok utgangspunkt i fossiler fra perioden paleozoikum (se faktaboks). De brukte en scanneteknikk som kalles røntgen-mikrotomografi til å ta tynne skivebilder av fossilene - eller hulrommene etter insektene, som er dannet i stein.

Forskerne tok over 2000 slike bilder av de to fossilene fra alle vinkler, og kunne dermed sette sammen disse til et 3D-bilde av insektene.

Det andre insektsfossilet viste seg å være en piggete, snål fyr som er en hittil ukjent art. Den har fått navnet Anebos phrixos, som er gresk og fritt oversatt betyr ung og piggbustete.

- Det er mulig å tolke piggene dens som en evolusjonær strategi for å unngå å bli spist av tidlige amfibiers forfedre, som hadde kommet seg på land omtrent 70 millioner år før dette insektet ble født, sier en av forskerne, ifølge Natures nyhetssider.

Anebos phrixos, det piggete fortidsinsektet. (Foto: University of Manchester)

Nymfer

Både det piggete insektet og den gamle kakerlakken var unge da de døde, og det er ikke greit å si hvordan de hadde sett ut, hadde de levd seg gamle og grå.

Insekter har nemlig en tendens til å forandre seg enormt fra et stadium i livet til et annet, for eksempel fra egg, til larve, fra larve til puppe, og til et dyr med store, vakre vinger.

Dermed er heller ikke lett å klassifisere disse gamle insektene helt skråsikkert, ifølge forskerne selv.

Anebos phrixos fra undersiden. (Foto: University of Manchester)

Referanse: 

R. Garwood et.al. Tomographic Reconstruction of Neopterous Carboniferous Insect Nymphs. PLoS ONE, 25.september 2012.

Studien om fossilavbildningene er publisert i tidsskriftet PLoS ONE.

Powered by Labrador CMS