Smitteevnen ennå begrenset

At Verdens helseorganisasjon har oppgradert til nivå fire i pandemiberedskapen, betyr at svineinfluensaen smitter mellom mennesker, men også at viruset ikke sprer seg raskt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ser du viruspartikler av det fryktede svineviruset. (Foto: C. S. Goldsmith and A. Balish, CDC)

Kjente tilfeller av svineinfluensa

Tall fra tidlig tirsdag ettermiddag, 28. april.

Mexico: 152 dødsfall mistenkes å skyldes svineinfluensa. Men; bare 20 av dem er bekreftet å være forårsaket av dette viruset. I tillegg er 1.614 under overvåking.
USA: 50 bekreftede tilfeller. Ingen døde.
Canada: Seks bekreftede tilfeller. Alle er friske igjen.
New Zealand: Tre personer er bekreftet smittet, myndighetene går ut fra at åtte andre fra samme reisefølge som har de samme symptomene også er smittet.
Storbritannia: To personer er bekreftet smittet.
Spania: To personer er bekreftet smittet.
Israel: Én person er bekreftet smittet.

Mulige tilfeller undersøkes også i Danmark, Sverige, Hellas, Tsjekkia, Tyskland, Italia og Irland, opplyste EU-representanter tirsdag.

Mulige tilfeller undersøkes også i Norge, Australia og Sør-Korea.

Kilde: AFP, BBC, NTB

Startet i Mexico eller USA?

Mange antar at svineinfluensaen først begynte i Mexico, men det kan også ha vært i USA.

Lege Nancy Cox ved Centers for Disease Control and Prevention sier hun tror det første tilfellet i USA ble registrert 28. mars.

Første bekreftede tilfellet i Mexico var en 4-årig gutt tidlig i april, men det er uklart når gutten ble smittet, ifølge NTB. Han har for øvrig blitt helt frisk igjen.
 

Smitte fra menneske til menneske, ikke bare fra dyr til menneske, innebærer at risikoen for en verdensomspennende epidemi anses større.

En evne til å forårsake sykdomsutbrudd over tid, nettopp ved menneske-til-menneske-smitte, markerer et “signifikant” skifte i risiko, mener WHO. 

Organisasjonen deler sin pandemiutvikling inn i seks faser.

- Ikke godt tilpasset

Selv om oppgradering til fase 4 altså varsler en risikoøkning, betyr ikke det nødvendigvis at et omfattende sykdomsutbrudd i store deler av verden er uunngåelig, påpekes det.

Per i dag er nemlig ikke dette H1N1-viruset så godt  tilpasset oss. Viruset mangler egenskaper som gjør det i stand til å smitte svært lett mellom mennesker. Forblir situasjonen slik, vil en pandemi kunne unngås.

WHOs fase fire karakteriseres av bekreftet virusoverføring mellom mennesker, av et virus fra dyr, eller et virus med genetisk materiale (DNA) fra både dyr og menneske, som er i stand til å forårsake lokale utbrudd i flere byer og områder.

Genmateriale fra fugl, gris og folk

- Det er veldig mange uavklarte spørsmål rundt hele utbruddet. Situasjonen er alvorlig, og vi vet ganske enkelt ikke sikkert hva som kommer til å skje.

- Det er snakk om et nytt virus, som sannsynligvis har gen-segmenter i seg både fra fugl, gris og menneske, sier dr. Rebecca Cox, leder ved Influensasenteret på Universitetet i Bergen, til forskning.no

- WHO har eksperter i områdene som er berørt av svineinfluensaen, og kartlegger situasjonen fortløpende. Så vil tiden vise om WHO mener pandemifasen må endres fra dagens fase 4, legger hun til.

Cox og kolleger driver for tiden med utprøving av en fugleinfluensa-vaksine.

Selv om denne vaksinen ikke gir noen beskyttelse mot svineinfluensaen, mener Cox at ny kunnskap om virus som forskerne får gjennom prosjektet, kan bli viktig også i bekjempelsen av andre virustyper.

Ingen døde utenfor Mexico

Mexico er fortsatt det eneste landet som har opplevd dødsfall som følge av svineinfluensaen.

Det er uvisst hvorfor influensaen har rammet hardere hos mexicanerne enn i USA og andre deler av verden. Verken WHO eller andre eksperter har foreløpig noen forklaring på dette.

I USA var det tirsdag ettermiddag bekreftet at 50 personer er smittet.

Kun én er ifølge NTB lagt inn på sykehus, mens de andre har hatt mildere sykdomsforløp. De smittede fordeler seg på California (13 tilfeller), Kansas (2), New York City (28), Ohio (1) og Texas (6).

Slutten av influensasesongen

Det alle nå håper på, er at dødstallene, og antall smittede, skal gå ned  – og i hvert fall at tallene ikke stiger raskt de nærmeste dagene og ukene.

Mexicos helseminister Jose Angel Cordova kom således med et lysglimt, da han natt til tirsdag meldte at antallet nye tilfeller på landets største statlige sykehus går tilbake; fra 141 på lørdag, 119 på søndag og 110 på mandag, opplyser NTB.

Samtidig det er tidligere knyttet usikkerhet til mexikanske tall, eksempelvis er bare 20 av over 100 mistenkte svineinfluensa-dødsfall i Mexico bekreftet ved laboratorietester.

På en pressebriefing hos amerikanske Centers for Disease Control and Prevention 27. april, uttalte kommunikasjonsdirektør Glen Nowak at det på et tidlig stadium er vanskelig å vite hvordan ubruddet vil forløpe.

- En annen ting som er verd å merke seg, er at vi snart står ved slutten av influesasesongen. Ofte vil man se en nedgang i tilfeller nettopp av slike årsaker, men vi kan ikke lene oss tilbake og hvile av den grunn, fordi noen ganger kan utbrudd blusse opp igjen når den vanlige sesonginfluensaen kommer tilbake.

- Vi kommer til å følge nøye med på antall smittede, hvor alvorlig de er rammet, hvem som smittes - slike ting, sa Nowak.

Podkast fra fra CDC om svineinfluensa her.

Komité i møter om faser

Tirsdag var det igjen møter i WHOs spesialkomité som vurderer om pandemifaren skal oppgraderes.

Neste nivå, fase 5, karakteriseres av en eller flere større (men fortsatt lokale) klynger med menneske-til-menneske-smitte. Dette regnes som et tegn på at viruset blir stadig bedre på å tilpasse seg mennesker.

Men; i denne fasen smitter viruset fortsatt ikke lett mellom mennesker, noe det vil gjøre ved en pandemi. Fase 6 er pandemi; altså økt og vedvarende smitte blant folk flest.

Les mer om fasene hos Folkehelseinstituttet og WHO.

- Reiserestriksjoner ikke veien å gå

WHO mener nå at reiserestriksjoner og stengte grenser ikke er veien å gå for å stanse spredningen.

– Grensekontroller virker ikke. Helsesjekk på grensa virker ikke. Reiserestriksjoner hjelper ikke, sa WHO-talsmann Gregory Hart til pressen i Genève tirsdag, ifølge NTB.

Han la til at folk som er smittet, ikke nødvendigvis har symptomer når de er på flyplassen eller krysser en grense. Derfor er den type tiltak som ble iverksatt under sars-krisen, ineffektive mot svineinfluensa.

Ellers ser USA ut til å ta det alvorlige utbruddet i Mexico forholdsvis rolig, opplyser NTB. Ingen spesielle tiltak var tirsdag iverksatt av amerikanske grensevakter og flyplasser mot reisende fra det svineinfluensa-rammede landet.

Les mer:

Folkehelseinstituttet: Tema: Svineinfluensa

Powered by Labrador CMS