Skumle deodoranter?

Mye tyder på at konserveringsmidler fra deodoranter og annen kosmetikk samles opp i kroppen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Man kan like det eller ikke. Kosmetikkindustrien har funnet opp en hel haug med produkter som med fascinerende effektivitet fjerner diverse kroppstrekk vi ikke vil vedkjenne oss. Men prisen for en silkeglatt og velduftende tilværelse kan bli høyere enn vi hadde trodd.

Noen av stoffene vi smører på huden ser nemlig ut til å forsvinne inn i kroppen og bli der. Da engelske forskere nylig undersøkte svulster fra 20 bryster, fant de parabener i alle sammen.

Gjennom huden

Parabenene er tilsetningsstoffer som også kan finnes i mat, men forskerne tror likevel det er deodoranter og hudpleieprodukter som har skylda. Kjemikaliene fra svulstene var nemlig intakte, og fantes i sin såkalte esterform. Hadde de kommet inn igjennom magen, ville de ha blitt forandret i fordøyelsen før kroppen sugde dem opp.

- Dette er det første studiet som viser at disse kjemikaliene samler seg opp i kroppen, sier Dr Philippa Darbre som leder prosjektet. Hun understreker at undersøkelsen ikke beviser noen sammenheng mellom parabener og kreft

Men man bør kanskje ikke føle seg så alt for trygg. Stoffene har nemlig egenskaper som kan påvirke kroppen, og dette er ikke første gangen de er ute i hardt vær.

Ligner hormoner

Parabener brukes som konserveringsmidler i alt fra mat til kosmetikk og medisiner, og dukker opp på innholdsfortegnelsene i en hel masse forskjellige varianter. Metylparaben, etylparaben, butylparaben, propylparaben med flere finnes i tusenvis av vanlige produkter.

Problemet med hele bunten er at de er såkalte hormonhermere og ligner på østrogen. Forskere har lenge lurt på om parabenene fra kosmetikken kan forstyrre hormonbalansen i kroppen. Det er heller ikke særlig betryggende at stoffene holder til i kreftsvulster.

Må forske mer

- Funnet er bekymringsverdig fordi parabener kan gi de samme virkningene som det kvinnelige hormonet østrogen, sier Darbre i ei pressemelding. Og østrogenet kan framskynde veksten av svulster i brystet.

- Nå må det forskes mer på hvordan stoffene kommer inn i kroppen, hva de driver med der inne og om de er skadelig for oss, skriver redaktøren for the Journal of Applied Toxicology i en leder. Dessuten må man finne ut om det faktisk er en sammenheng mellom deodoranter og brystkreft.

I mellomtida står vi vanlige overfor følgende vriene valg: Lev farlig eller stink!

Referanse:

P. D. Darbre, A. Aljarrah, W. R. Miller, N. G. Coldham, M. J. Sauer, og G. S. Pope, Concentrations of Parabens in Human Breast Tumours, Journal of Applied Toxicology. Vol 24, 2004, p. 5-13

Powered by Labrador CMS