Et hjertesykt Europa

Vil du bli gammel i Europa? Pass på hjertet ditt. 4,3 millioner europeere dør årlig av hjerte- og karsykdom. I EU-landene dør 2 millioner. Slik sykdom er vanligste dødsårsak i denne delen av verden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nær halvparten (48 prosent) av alle dødsfall i Europa skyldes hjerte- og karsykdommer.

Det går fram av 2008-utgaven av European Heart Network sin statistikk New European Cardiovascular Disease Statistics. Tilsvarende prosentandel for EU-landene er 42.

Denne typen sykdom, med hjerteinfarkt og slag i spissen, dreper flere enn noen annen sykdom i Europa.

Og kvinner rammes hardest. Hele 54 prosent av dødsfall blant europeiske kvinner skyldes hjerte- og karsykdommer, mens 43 prosent av mennenes dødsfall har denne årsaken.

192 milliarder euro årlig

En egen statistikk er laget for EU-landene. Her kan man se at hjerte- og karsykdom er den vanligste dødsårsaken, men statistikken slår bedre ut enn når hele Europa sees under ett.

42 prosent av EU-borgerne dør som følge av disse sykdommene, det vil si litt over 2 millioner årlig.

Ifølge statistikken til European Heart Network koster hjerte- og karsykdommer EU 192 milliarder euro i året. Det vil si 391 euro per innbyger per år.

- Til de som tror det er dyrt å drive med forebygging - prøv sykdommen, uttaler dr. William Wijns, som er leder for European Society of Cardiology’s komité for europeiske relasjoner.

Kritisk helseproblem

En gruppe innenfor EU-systemet som jobber med informasjon og forebygging i forhold til hjerte- og karsykdommer (Members of the European Parliament Heart Group) møtes i disse dager for å diskutere den nye, og dystre, statistikken.

- De ferske tallene viser at hjerte- og karsykdommer er et kritisk helseproblem for Europa som må tas på alvor. Høyrisikolandene må ta snarest ta affære for å redusere den byrden slike sykdommer påfører landene selv og EU, sier dr. Georgs Andrejevs.

Må lære av flinke land

Statistikken viser store variasjoner mellom EU-landene. Dårligst an ligger Bulgaria. Her dør hele 72 prosent av alle kvinner og 62 prosent av alle menn av hjerte- og karsykdommer.

I Frankrike, som er best i EU-klassen, dør 31 prosent av kvinnene og 26 prosent av mennene.

Materialet viser at velstående europeiske land i vest og nord har lavere dødsrate som følge av hjerte- og karsykdommer enn land i Øst- og Sentral-Europa. Men det finnes unntak og regionale forskjeller innenfor et og samme land.

Dødsraten er, kanskje noe overraskende, høy i middelhavsland som Hellas og Portugal, og i noen regioner i Sør-Spania og Italia.

Fra høy til lavere risiko

Statistikken viser også at mange europeiske land har gått fra å være høyrisikoland til ha lavere risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Dette handler om endringer i kosthold, alkoholkonsum, røyking, fysisk aktivitet, kvaliteten på helsetjenestene og miljøfaktorer. Finland blir trukket fram som et foregangsland.

- Mange europeiske land har greid å redusere dødeligheten knyttet til disse sykdommene, sier Susanne Logstrup i European Heart Network.

- Det er EUs plikt å få utvidet denne vellykkede politikken til å gjelde samtlige 27 medlemsstater, uttaler hun.

Norge ganske flinke

Også i Norge skyldes de fleste dødsfall hjerte- og karsykdommer, men vi ligger flere prosentpoeng under EU-gjennomsnittet.

Tall fra Dødsårsaksregisteret for 2005, viser at vel 35 prosent av alle dødsfall i Norge skyldes slike sykdommer. Rundt 26 prosent skyldtes kreft og andre svulster.

Dødsraten som følge av hjerte- og karsykdommer har gått jevnt ned siden 1987, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. Nedgangen skyldes delvis livsstilsendringer. Færre røyker og kostholdet er bedre.

Behandling og kunnskap

Men nedgangen skyldes trolig også bedre behandling. Både når det gjelder forebygging og behandling av syke. Det utvikles stadig kunnskap på området.

I disse dager blir det for eksempel avlagt en doktorgrad ved Hjertemedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus som sammenligner ulike medikamenter i behandlingen av akutt hjerteinfarkt.

Gisli Johnsson har undersøkt forskjeller mellom to ulike typer beta-blokkere og funnet at den ene - karvedilol - synes å fungere bedre enn den andre - atenolol.

Les mer om avhandlingen og disputasen.

På åttende og 11. plass

I en studie som nylig ble publisert i European Heart Journal med aldersstandardiserte dødsårsakstall fra 2000, kommer Norge på en åttende plass når det gjelder hvor mange menn som dør av hjerte- og karsykdommer.

Ser man på tallene for kvinner, kommer Norge på en 11. plass.

Også i denne undersøkelsen er Frankrike hjertevinneren.

Mer informasjon:

Les hele statistikk-rapporten: New European Cardiovascular Disease Statistics

Powered by Labrador CMS