Metaforer er en rev bak øret

Amerikanske forskere har funnet ut hvilken del av hjernen som pønsker ut metaforer og ordtak. Er venstre angulare gyrus ute av drift, blir det nemlig fort god dag, mann - økseskaft.
31.5 2005 05:00

- Man skal ikke skue hunden på hårene, hvisker du kanskje til bestemor, etter å ha presentert en kompis fra Blitz. Hun skjønner så klart at du sikter til at hanekammen har et hjerte av gull.

Men hadde bestemor mistet kontakt med en valnøttstor flekk av venstre hjernehalvdel, ville hun i stedet ha voktet seg for å kikke på pønkerens noe uoppdragne kjøter.

Hjernens venstre angulare gyrus ser nemlig ut til å være helt nødvendig for å forstå metaforer, skriver news@nature.

Feil kan fortelle

Det er ikke så lett å finne ut av hvordan menneskehjernen virker. Forskerne kan ikke akkurat åpne hodene til folk for å se etter, og selv instrumenter som viser hvilke områder av knollen som er i aktivitet, gir ikke alltid sikre svar. Noen av de beste resultatene får vi faktisk når deler av hjernen ikke virker.

Hjerneeksperten Vilayanur Ramachandran undersøkte fire slagpasienter, som alle hadde fått skader i venstre angulare gyrus - en liten del av hjernen som sitter bak venstre øre. Pasientene hadde også en annen ting til felles.

Selv om de ikke hadde problemer med verken språk eller forståelse av ord, skjønte slagpasientene ingenting av ordtak og metaforer. Da de ble spurt om å forklare meningen av 20 ordtak, viste det seg at de i stedet tolket uttrykkene bokstavelig.


“Pass på neste gang du er i smykkebutikken!”

Forsiktig smykkehandel

Pasientene ble for eksempel spurt om å forklare den dypere meningen av uttrykket “det er ikke gull, alt som glimrer”, skriver news@nature. En av dem mente det måtte bety at man må være veldig forsiktig når man kjøper smykker.

Ei kontrollgruppe av pasienter med skader andre steder i hjernen hadde ingen problemer med å skjønne den overførte betydningen.

Det er ikke så rart at det nettopp er venstre angulare gyrus som har ansvaret for tolkning av metaforer, mener Ramachandran og kollegaene ved University of California i San Diego.

Ved siden av ligger nemlig behandlingssentrene for lyd, bilde og berøring som sild i tønne. Dermed burde gyrusen ha de beste forutsetninger til å koble helt forskjellige sanseinntrykk sammen til en abstrakt betydning.

Referanse:

Forskningen ble presentert på den årlige kongressen i American Psychological Society i Los Angeles.

Lenke:

Nature: Stroke patients shed light on metaphors

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Norske ukeblader skrev om den russiske revolusjonen side om side med strikkeoppskrifter.

Mange sier «du» når de egentlig snakker om seg selv. Det kan hjelpe oss med å bearbeide vanskelige opplevelser. Men det egner seg ikke i terapirommet.