Ikke farlig å nikke ballen

Gladnyhet til målhungrige spisser foran landskampen mot Skottland i kveld: Man får ikke hjerneskader av å nikke ballen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den ledende sportsfysiologen Dr Paul McCrory som nylig kunne berolige fotballspillere med at nikking ikke er så farlig som noen skal ha det til.

Nikking av en ball resulterer nemlig bare i en hodeakselerasjon som er en fjerdedel av minsteverdien for utvikling av sportsrelaterte hjernerystelser.

- Det er derfor lite sannsynlig at sammenstøt mellom hode og fotball vil medføre kroniske neurologiske skader, sier McCory til British Medical Journal.

Døde av nikking?

Alarmen gikk for alvor da den tidligere engelske landslagsspilleren Jeff Astle (59) døde av hjerneskader i fjor, og man mente at hans svært hyppige nikking av fotballer gjennom den profesjonelle karrieren gjorde utslaget.

(En parentes for for de spesielt interesserte: Jeff Astley ble født i 1942, startet sin karriere i Notts County, og ble til tross for sin beskjedne høyde en beryktet hodespiller. Midt på 1960-tallet gikk han til West Bromwich Albion hvor han ble en av lagets store stjerner. Han fikk også med seg en håndfull landskamper før han la opp for å bli vinduspusser (!) med det meget beskrivende slagordet “misses no corners”.)

Håp for Iversen

Selv om nikking av en fotball ikke fører til hjerneskader, slår rapporten imidlertid fast at hodekollisjoner i dueller mellom fotballspillere er noe ganske annet.

Noe som skulle være dårlig nytt for den skadeforfulgte Steffen Iversen.

Imidlertid er det håp for den nikkeglade Wolves-spilleren også. Dr McCory mener nemlig at selv om det åpenbart ikke er noen fordel med kraftige hode-mot-hode-støt, så er det ikke veldig sannsynlig at dette vil ende i kumulative hjerneskader.

Mange forsøk

Gjennom tidene er det gjort flere forsøk for å finne ut om nikking gjennom en lang fotballkarriere kan medføre hjerneskader.

Forskerne har gitt dyr gjentatte hjernerystelser 20 - 35 ganger i løpet av to timer, uten at dette har gitt kumulative hjerneskader.

Det er også foretatt en undersøkelse på skandinaviske fotballspillere, hvor forskerne mener å ha bevist at nikkingen har medført et voksende underskudd av hjerneceller. Imidlertid er det mange metodeproblemer med disse undersøkelsene fordi man ikke hadde data fra tiden før nikkingen.

I ettertid har det også vist seg at de tegn på svekkede hjernefunksjoner som angivelig skal komme fra nikking, også kan være forårsaket av alkoholmisbruk.

Noe som vel skulle gjøre storspilleren - og stordrikkeren - George Best til et yndet forskningsobjekt…

Les mer…

British Medical Journal: Brain injury amd heading in soccer

Powered by Labrador CMS