Tuner ut tunge tanker

Folk som er erfarne med meditasjon ser ut til å kunne skru av områder i hjernen som er knyttet til tankevandring og enkelte psykiatriske lidelser.
27.11 2011 05:00

Forskerne fra amerikanske Yale University brukte fMRI-scannere for å finne ut om hjernen så annerledes ut i hodet på folk som hadde lang erfaring med korslagte bein og søken etter indre ro.

De fant en litt annerledes hjerneaktivitet hos de erfarne meditatørene enn hos de ferske, som hadde potensial til å gjøre det lettere for personene å levet i nuet og ikke surre seg bort i tunge, selvfokuserte tanker.

- Meditasjon har vist seg å hjelpe ved flere ulike helseproblemer, som når folk skal slutte å røyke, takle en kreftsykdom og til og med å forhindre psoriasis.

Det sier Judson A. Brewer som er amanuensis i psykiatri ved Yale University og hovedforfatter av studien som nå er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Kan gi helsegevinst

Områdene av hjernen som de erfarne meditatørene hadde nedsatt aktivitet, er hva forskerne kaller default-modusnettverket.

Dette er antakeligvis innblandet når man faller i staver, og enkelte psykiatriske lidelser, men også i ADHD og når beta amyloid-plakk hoper seg opp i hjernen, slik man ser ved Alzheimers sykdom, ifølge en pressemelding fra det amerikanske universitetet.

Den nye studien er ikke den første til å antyde at meditasjon kan ha positiv effekt på helsa. Blant annet skrev forskning.no tidligere i år om en studie i Journal of Neuroscience som tydet på at meditasjon kunne hjelpe mot smerter.


Den blå fargen markerer områdene i de mediterendes hjerner som hadde en redusert aktivitet.

Tøyler tanker?

Blant erfarne meditatører, men ikke hos nye, fant forskerne at områder som styrer selvmonitorering og tankemessig kontroll satt inn støtet når defaultmodusen ble aktivert.

Dette kan tyder på at de som mediterer har en viss kontroll med tankevandring og jeg-tanker - tilstander som i klinisk sammenheng er knyttet til sykdommer som autisme og schizofreni, tror forskerne.

En del meditasjon har fokus på å ikke la bekymrende å tyngende tanker slippe til, men istedet fokusere på noe konkret, som for eksempel pusten.

Positiv tankekontroll?

I studien hadde så forskerne at de mediterende hjernene kontrollerte tankevandringen og jeg-tankene selv når de hvilte seg.

Kanskje har de utviklet en ny defaultmodus, som lot dem være i øyeblikket og slippe det sterke fokuset på seg selv og sitt, undrer forskerne.

- Meditasjonens evne til å hjelpe folk med å være i øyeblikket har vært en del av filosofiske og tenkende praksiser i flere tusen år. 

- Som en kontrast, er kjennetegnene ved mange typer mentale lidelser en oppslukthet i egne tanker, en tilstand som meditasjon synes å påvirke. Dette gir oss noen fine signaler om nevrologiske mekanismer, og hvordan meditasjon kan virke i behandling, sier forskerne i pressemeldingen.

Referanse:

J. A. Brewer m.fl. Meditation experience is associated with differences in default mode network activity and connectivity. Proceedings of the National Academy of Sciences, 21.november 2011.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord