Skumlere med øynene lukket

Hjernen reagerer sterkere på uhyggelig musikk når man lukker øynene. Effekten er ikke den samme når du sitter i et mørkt rom. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Selv om mange kanskje hadde det på følelsen, er det nå vitenskapelig belegg for påstanden: Uhyggelig musikk blir skumlere når man lukker øynene.

Den nye oppdagelsen er gjort av forskere fra Tel Aviv University i Israel, med professor Talma Hendler i spissen, og er publisert i det tverrvitenskapelige tidsskriftet PLoS One.

Forskerne satte 15 forsøkspersoner til først å høre på uhyggelig, Hitchcock-lignende musikk og deretter nøytral musikk, mens hjernene deres ble scannet med en fMRI-scanner.

Begge typer musikk ble spilt av for forsøkspersonene to ganger – en gang med lukkede og en gang med åpne øyne.

Musikk manipulerer

Resultatene viste at aktiviteten i amygdala, på norsk også kalt mandelkjernen eller fryktsenteret, ble markant økt når forsøkspersonene hadde lukkede øyne.

Amygdala er et område i hjernen som blant annet håndterer frykt og andre følelser.

– Musikk kan lett ta ens subjektive personlige opplevelse og manipulere den. De nye resultatene våre viser imidlertid at effekten ikke bare er subjektiv.

- Med fMRI-scanneren kunne vi se at særlige endringer i hjernen er mer uttalte når en persons øyne ikke er i bruk, sier Talma Hendler, hjerneforsker og psykiater, i en pressemelding.

Også i mørke

De fleste kjenner til at uhyggelige lyder blir forsterket i mørke, men for å eliminere den feilkilden ble forsøket også etterprøvd i et fullstendig mørkt rom, og også her viste det samme seg å være tilfellet.

Igjen fant forskerne økt aktivitet i amygdala når forsøkspersonene lukket øynene.

Professor Hendler forklarer at det å høre på lyder med øynene igjen ser ut til å lage en direkte forbindelse til de områdene av hjernen som håndterer følelser.

Selv om forsøket bare dokumenterte en effekt ved uhyggelig musikk, mener de israelske forskerne at også effekten ved glad musikk vil bli forsterket når man lukker øynene.

Forskerne håper at oppdagelsen på lang sikt vil kunne føre til nye og bedre metoder for å behandle blant annet Alzheimer, Parkinson og andre nevrologiske sykdommer uten å ty til kjemiske inngrep.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

Yulia Lerner, David Papo, Andrey Zhdanov, Libi Belozersky, Talma Hendler; Eyes Wide Shut: Amygdala Mediates Eyes-Closed Effect on Emotional Experience with Music ; PLoS ONE 4(7): e6230. doi:10.1371/journal.pone.0006230.

 

Powered by Labrador CMS