Evig déjà vu

Mange av oss har på ett eller annet tidspunkt fått en underlig følelse av å ha opplevd akkurat dette øyeblikket før. Men visste du at det finnes mennesker som lever i et konstant déjà vu?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Déjà vu. En plutselig og inntrengende følelse av at du har opplevd dette før. Fenomenet har vært kjent i århundrer, og to tredjedeler av befolkningen har førstehånds erfaring med det.

Men inntil nylig visste vitenskapen lite om at det faktisk finnes mennesker som lever i en kronisk déjà vu-tilstand, hvor alt som skjer føles kjent. Så snublet forskerne over det første tilfellet, ved en ren tilfeldighet.

Livet i reprise

- Vi fikk inn en besynderlig henvisning fra en mann som sa det ikke var noen vits i å komme til klinikken fordi han allerede hadde vært der, forteller Dr. Chris Moulin fra University of Leeds.

Selv om det umulig kunne stemme, var mannen overbevist om at han allerede hadde snakket med Dr. Moulin, og kunne til og med gi detaljer om hvor og når møtene skulle ha funnet sted.

Tilstanden hadde utviklet seg til et slikt omfang at mannen hadde sluttet å se på TV, siden selv nyhetene virket som en reprise. Hver morgen mente han at han hørte den samme fuglen kvitre i det samme treet da han kom ut.

Et nærliggende spørsmål er selvsagt hvorfor det aldri slo mannen at han ikke var i stand til å fortelle hva som kom til å skje, for eksempel i et TV-program. Svaret er at han ganske sikkert hadde fundert på det. Og funnet et svar for seg selv.

- Han sa at han hadde et hukommelsesproblem, sier Moulin.

Ikke vrangforestillinger

Nå kan mannen hjelpe forskerne med å forstå hvordan fenomenet oppstår, både hos folk med kronisk déjà vu og alle oss andre. Det er nemlig liten tvil om at det finnes flere folk som har en følelse av å ha opplevd hele livet fra før.

Så snart forskerne fant det første tilfellet, og dermed visste hvilke spørsmål de skulle stille, oppdaget de andre mennesker som hadde de samme opplevelsene.

Moulin og kollegene mener tilstanden ikke handler om vrangforestillinger, men snarere om feil i hukommelsen. Likevel kan det nok være vanskelig for de rammede å fortelle hvordan de opplever hverdagen.

- Folk kan lide av kronisk déjà vu, men unngå å diskutere det med legen sin. Ethvert hint om mentalsykdom er et tabu, spesielt blant eldre mennesker, sier Moulin, som vil forske for å finne ut hva lidelsen skyldes.

- De som lider av kronisk déjà vu trenger å vite at de ikke er alene, og vi trenger deres hjelp til å finne ut mer om hvem som har det, hva det skyldes og hvorfor.

Lenke:

University of Leeds: Giving déjà vu a second look

Powered by Labrador CMS