Snapshot av fabelby?

Etter en kikk på noen satellittbilder og litt konferering med Platons skrifter, tror en tysk forsker han kan ha funnet det sunkne Atlantis - på land.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Satellittbildene viser det nesten helt tydelig. Under jorda, et sted på kysten av Sør-Spania, ligger noe som ligner på to firkantede figurer og biter av konsentriske ringer. Med litt fantasi kan de se ut som detaljer fra Platons fortellinger om Atlantis - den fantastiske byen som i følge legenden skal ha sunket i havet for tusenvis av år siden.

Riktignok omtales Atlantis vanligvis som ei øy, men en del forskere mener den originale beskrivelsen like godt kan referere til et område eller kysten. I så fall er det flere trekk ved Platons historier som kan passe med de nye funnene, melder BBC Online.

Rar by

Atlantis, hovedstaden i det atlantiske riket, skal ha vært en temmelig karakteristisk konstruksjon med en slags by i midten og flere konsentriske ringer av vekslende land og vann rundt. Byen skal ha ligget på kanten av ei rektangulær slette, omtrent ni kilometer fra kysten og med høye fjell rundt omkring.

- På fotoene har vi konsentriske ringer, akkurat som Platon beskrev, sier Dr Rainer Kühne fra Universitetet i Wuppertal til BBC Online.

I midten ligger de to firkantene som kan stemme med fortellingene om byens templer til Cleito og sjøguden Poseidon. Både ringene og firkantene ble først funnet av Werner Wickboldt.

Han har søkt gjennom satellittbilder fra middelhavet på jakt etter saker som kunne passe til Platons beskrivelser i dialogene med Timaios og Critias. Området hvor de rare formasjonene ble funnet ble ødelagt i en oversvømmelse mellom år 800 og 500 f.Kr.

Platons slette kan kanskje passe med den sletta som strekker seg fra Sevilla til sørkysten av Spania, spekulerer Kühne. Fjellene kan være Sierra Morena og Sierra Nevada.

Usikkert

Nå hører det så klart med til historien at man slett ikke er sikker på at Platon beskrev virkeligheten i samtalene sine med Timaios og Critias. Mange mener faktisk at det dreier seg om ren diktning.

Likevel kan en god del av innholdet godt stemme overens med historiske fakta. Filosofens beskrivelser av Aten ligner det vi vet om byen i bronsealderen, rundt 1200 år f.Kr. Den omtalte krigen mellom det atlantiske folket og landene øst i Middelhavet er ikke så ulik historiske fortellinger om angrep fra et mystisk folkeslag i samme periode.

Vel. Artig er det unektelig, selv om det strengt tatt ikke er første gang Atlantis er funnet. Den sagnomsuste byen har vært innom steder som Helgoland-kysten, Syrte, Sahara, Azorene, Vest-Atlanterhavet, Kreta og Sverige, bare for å nevne noen. Bare en skikkelig utgraving kan gi klarhet i om det nye funnet er en bedre kandidat.

Referanse:

Rainer W. Kühne, Location and dating of Atlantis, Antiquity, Vol 78, Nr 300, juni 2004.

Lenker:

Rainer W. Kühne: Location and dating of Atlantis
BBC Online: Satellite images ‘show Atlantis’

Powered by Labrador CMS