Ludwig IIs drømmer bringes til live

Prosjektet Virtual Bavaria bruker Mars-teknologi for å lage tredimensjonale modeller av Ludwig IIs fantasiverden. Møt 1800-tallets høyteknologiske ønskedrømmer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En av Ludwig IIs flyvedrømmer var et luftskip som skulle bygges av østerrikeren Gustav Koch. Kongen finansierte prosjektet i hemmelighet, men det ble dessverre aldri fullført. Moderne teknikere mener luftskipet, påbegynt i 1883, kunne vært flyvedyktig. Bilde: Metamatix."



Professor Gerd Hirzinger ved det tyske romfartssenteret i Wessling har satt i gang et prosjekt der teknologien som brukes til å utforske Mars-overflaten nå også anvendes for å lage tredimensjonale modeller av bayerske kulturskatter.

Kong Ludwig IIs ekstravaganser er selvsagt sentrale i prosjektet, som har navnet Virtual Bavaria. Kontrakten er gitt til München-selskapet Metamatix.

Rivende utvikling

- Prosjektet Virtual Bavaria tar i bruk den rivende utviklingen innen 3D-modellering som har funnet sted de siste årene, forklarer professor Hirzinger.

- I første omgang brukes kamera og laserscannere montert på fly. Så lages tredimensjonale modeller basert på disse dataene. Prosjektet planlegger også å ta i bruk luftskip.

Virtual Bavaria modellerer ikke bare bygninger som allerede eksisterer, men også ting som ikke lenger finnes. Tysklands kulturminner ble ikke akkurat spart under siste krig, dette gjaldt også Bayern.

En tredje kategori som modelleres er bygninger og teknologiske prosjekter som aldri ble bygget.

Her kan man bruke eksisterende arbeidstegninger og idéskisser for å bringe tidligere tiders planer til live. Og hvem i Bayern har vel hatt mer fantasifulle planer enn kong Ludwig II?

Menn som flyr med påfugler

Da Ludwig den II ble erklært sinnssvak av bayerske myndigheter, var det ett argument for at hans galskap som virket temmelig overbevisende:

Kongen drømte nemlig om å fly, og det måtte da være bevis godt som noe på at han var riv ruskende gal?

Vel, kongens drømmer virker langt mindre sinnssvake i dag. Ludwig drømte nemlig ikke om å fly på hvilke som helst måte, men ved bruk av teknologi som strakk grensene for attenhundretallets fantasi.

"En ganske spesiell påfulgl var også med i Ludwig II flyvedrømmer. Bilde: Metamatix."

En av kongens flyvedrømmer var å reise over alpene i en påfugl. Men ikke en hvilken som helst påfugl:

En rikt utsmykket gondol holdt oppe av en ballong. “Påfuglen” skulle så trekkes langs en taubane av en toppmoderne dampmaskin.

Dette var 20 år før Europas første tauvogner.

En annen flyvedrøm var et luftskip som skulle bygges av østerrikeren Gustav Koch. Kongen finansierte prosjektet i hemmelighet, men det ble dessverre aldri fullført.

Moderne teknikere mener luftskipet, som ble påbegynt i 1883, kunne ha flydd.

Også detaljer som aldri ble bygget ferdig, som den planlagte bjørnehagen rundt eventyrslottet Neuschwanstein. Her skulle bjørner gå fritt.

Bevarer skatter

Virtual Bavaria er ikke bare for å lage morsomme ting til glede for oss som forleste oss på Jules Verne og H. G. Wells da vi var små.

- Det finnes nå en bevegelse flere steder i verden, særlig i Japan, der man av hensyn til terrorisme, naturkatastofer og så videre vil lage slike virtuelle modeller av sine kulturskatter, sier Hirzinger.

Han påpeker at slike ting kan skje før man aner det.

"Professor Gerd Hirzinger."

For eksempel var det i 2002 like før Neuschwanstein ble truffet av en meteoritt. Statistisk sett er det selvfølgelig hinsides usannsynlig, men meteoritter må jo lande et sted de også, og man kan ikke ta det for gitt at de alltid treffer vidda.

Ludwig II er en populær konge, enda mer nå i ettertid. Ikke minst fordi han var så fredelig, en egenskap som ikke akkurat har utmerket tyske monarker.

- Ludwig II var en fredselskende konge, han ble tvunget til å føre krig mot sitt elskede Frankrike sammen med prøysserne, og led voldsomt under det, sier Hirzinger.

- Dette var da også et argument som ble brukt da Ludwig ble erklært sinnssvak. Han hatet krig, og en konge som ikke likte krig måtte da väre sinnsyk? ler professoren.

"Kong Ludwig IIs overdådige prosjekter, og uferdige planer, er selvsagt sentrale i den sammenheng. På disse to illustrasjonene ses eventyrslottet Neuschwanstein. Nederst en rekonstruksjon av den planlagte bjørnehagen som aldri ble bygd rundt slottet. Bilde: Metamatix."
"Professor Gerd Hirzinger ved det tyske romfartssenteret i Wessling har satt i gang et prosjekt der 3D-teknologi som brukes til å utforske Mars-overflaten, nå også anvendes for å lage tredimensjonale modeller av bayerske kulturskatter. Bilde: Metamatix."







Powered by Labrador CMS