Språkvansker hos legen

Samisktalende som bor i forvaltningsområdet er mindre tilfredse med legetjenestene enn norsktalende. Tross språkproblemer ønsker få samisktalende å bruke tolk hos legen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av 1 547 samisktalende innenfor forvaltningsområdet for samiske språk, var en tredjedel ikke fornøyde med den kommunale legetjenesten.

På spørsmål om de tror det hender at de og legen misforstår hverandre på grunn av språklige problemer, svarer mer enn en tredjedel ja (37 prosent). Langt færre samisktalende utenfor forvaltningsområdet har opplevd det samme (15 prosent).

Ønsker ikke tredjeperson på legebesøket

Det viser “Helse og levekårsundersøkelsen med samisk og norsk bosetting” som er gjennomført i 24 kommuner i Finnmark, Troms, Nordland og Trøndelag.

I undersøkelsen kommer det også frem at mange samisktalende er misfornøyde med legens kulturelle forståelse. Dessuten ønsker få samisktalende å bruke tolk når de skal på legebesøk, på tross av språkproblemer.

- Når man går til legen vil man gjerne ta opp temaer som føles for intime til at man ønsker at en tredjeperson skal høre på. Det er også et spørsmål om hvem tolken skal være, og om systemet er organisert bra nok med hensyn til det. Er tolken en bekjent kan det føles vanskelig, sier stipendiat Tove Nystad ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø.

Mer enn 16 000 besvarelser

“Helse og levekårsundersøkelsen med samisk og norsk bosetting” ble presentert torsdag 9. desember i Karasjok. Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom Nasjonalt folkehelseinstitutt og Senter for samisk helseforskning.

Spørsmål om bruk av helsetjenester er en del av undersøkelsen. Hensikten med spørsmålene er å beskrive den samiske og norske brukerens erfaringer når det gjelder tjenestetilbudet innen helsesektoren, og da spesielt legetjenesten.

16 057 personer som enten bor innenfor eller utenfor forvaltningsområdet for samiske språk har svart på spørsmålene. Forvaltningsområdet for samiske språk omfatter kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger, Tana og Kåfjord.

Undersøkelsen viser også at samer i gjennomsnitt er 50 prosent tykkere enn andre nordmenn, og det er kvinnene som er fetest. Årsaken er trolig at kostholdet er annerledes, blant annet spiser de mye reinkjøtt og mindre brød og potet. Men selv om samer er mer overvektige, har de ikke dårligere helse enn andre nordmenn.

Powered by Labrador CMS