Trådløse helsetjenester

Fremtidens helseteknologi er trådløs. Det har forskere ved Norut og Tromsø Telemedicine Laboratory bevist ved å lage et kabelfritt system for personlig tilpassede helsetjenester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lomme-PC-en kopler seg trådløst opp til maskinen som pasientene har hjemme. (Foto: Jan Fredrik Frantzen, Nasjonalt senter for telemedisin)

MyHealthService

Målet med MyHealthService (Min Helsetjeneste) er å gjøre det mulig for pasienter med kroniske sykdommer å bo hjemme, ta vare på sin egen helse og få bedre tilgang til hjelp fra helsepersonell.

De vil på sin side være bedre i stand til å få tak i pasientene og gi dem bedre hjelp og oppfølging ettersom de har behov for det.

Prosjektet startet i januar 2007 og fortsetter til slutten av 2011.

MyHealthService er et TTL-samarbeid mellom Nasjonalt senter for telemedisin, Norut, Norsk helsenett og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Forskningsprosjektet MyHealthStation (Min Helsestasjon) ble startet i 2005 for å utvikle personlig tilpassede helsetjenester for kronikere. 

Opprinnelig ble systemet laget som en stasjonær løsning, der KOLS-pasienter kunne se treningsvideoer og overvåke oksygennivået i blodet.

De kunne også føre en personlig elektronisk helsedagbok og holde kontakten med fysioterapeuter, sykepleiere og leger for å holde seg i form.

I oppfølgingsprosjektet MyHealthService har forskerne tatt det hele ett stort steg lengre og lagt til mobile løsninger.

Nå kan helsedata som for eksempel oksygennivå, bli samlet inn med trådløse sensorer, overføres til mobile lomme-PC-er og synkroniseres automatisk med den lille datamaskinen som står hjemme i stua, så lenge lomme-PC-en er koplet til Internett.

Håndholdt helsedagbok

Masterstudent Juan Manuel Cruz fra universitetet i Sevilla har utforsket mulighetene for å bruke mobile enheter for trådløs overføring av helsedata, visualisering av disse opplysningene, mulighet for å bruke den elektroniske helsedagboka på enhetene og se treningsvideoer på dem.

- Nå kan vi sette en liten trådløs sensor på fingeren din, la den måle pulsen og oksygennivået i blodet og få den til å sende de målte verdiene automatisk til den lille Nokia-PC-en, som vi bruker i prosjektet nå, forklarer Cruz.

Med andre ord, systemet kan nå brukes mens du er ute på farta og tar vare på alle målingene du gjør.

Juan Manuel Cruz fra Spania har løftet MyHealthService til et nytt nivå. Lomme-PC-en kopler seg trådløst opp til maskinen som pasientene har hjemme. (Foto: Jan Fredrik Frantzen, Nasjonalt senter for telemedisin)

Så fort du kopler lomme-PC-en opp på Internett blir alle måleverdiene og oppføringene i helsedagboka synkronisert med den stasjonære datamaskinen som står i bokhylla di hjemme.

Tester systemet neste år

Da er alle dataene du har registrert tilgjengelig for pasienten, både hjemme og på farta, og han eller hun kan holde rede på sin egen helsesituasjon uansett hvor de er.

På denne måten blir det mye enklere for KOLS-pasienter å holde et øye med for eksempel oksygennivået.

- Nå har vi demonstrert at teknologien fungerer, og vi har gått i gang med å forbedre brukergrensesnittet og integrere funksjonaliteten i systemet bedre, forteller forskningssjef Lars K. Vognild i Norut Tromsø.

- Vi mener at denne løsningen skal kunne brukes av flere pasientgrupper, og i løpet av 2009 skal vi teste systemet på brukere for å se hvordan vi kan forbedre det ytterligere, avslutter han.

Lenke:

MyHealthService – prosjektbeskrivelse

Powered by Labrador CMS