Tilsetningsstoffer kan gi hyperaktivitet

Forvandlet poden seg til et monstrum i siste barneselskap? En engelsk undersøkelse peker mot at tilsetningsstoffer som finnes i godteri og leskedrikker kan gjøre barn hyperaktive, melder BBC. Flere av disse stoffene er nettopp blitt tillatt i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge vært hevdet at tilsetningsstoffer i maten kan føre til hyperaktivitet hos barn. Nå har den uavhengige gruppa Food Commission gjort en undersøkelse, hvor 277 engelske barn ble observert etter å ha fått i seg noen av tilsetningsstoffene.

Foreldre loggførte oppførsel

Den ene halvparten av gruppa drakk fruktdrikker med små mengder av tilsetningsstoffene i to uker, og fikk deretter drikke uten tilsetningsstoffer (placebo) den neste uka, skriver magasinet New Scientist.

Resten fikk placebodrikken først, og den med tilsetningsstoffene etterpå. Drikkene så like ut, og verken barn, foreldre eller forskere visste hvem som fikk hva før etter at testen var over.

"Dette kan bli en slitsom kveld..."

Foreldrene førte logg over barnas oppførsel i alle de fire ukene, og i følge forskerne rapporterte en fjerdedel av foreldrene store forandringer i adferden når tilsetningsstoffene kom på bordet. Så mange som 25 prosent av barna kan få problemer etter å ha spist stoffene, konkluderer Food Commission.

Andre forskere er imidlertid skeptiske, og mener at sammenhengen ikke er godt nok bevist til at stoffene bør fjernes fra maten. Psykologiske lab-tester viste nemlig ikke personlighetsforandringer hos barna, og Food Standard Agency mener at foreldrenes vurderinger ikke er nok grunnlag for en vitenskapelig rapport.

Nylig tillatte fargestoffer

Stoffene som ble testet var tartrazine (E102), sunset yellow (E110), carmoisine (E122), ponceau 4R (E124) og natrium benzoat (E211).

Sistnevnte er et konserveringsmiddel som blant annet finnes i mange leskedrikker, mens de andre er fargestoffer i en gruppe som kalles azofarger. Disse ble forbudt i Norge i 1978, men tillatt igjen i 2002 på grunn av EU-direktiver.

- Vi vet at noen rapporter hevder at visse tilsetningsstoffer kan gi hyperaktivitet, men det finnes ennå ikke nok dokumentasjon, forteller Anders Tharaldsen i Statens Næringsmiddeltilsyn. Problemet er at hyperaktivitet er vanskelig å definere, og at det er mange faktorer som spiller inn.

"Må man bytte ut denne..."

-For eksempel får barn ofte i seg tilsetningsstoffene i godteri eller leskedrikker, og dermed er det ikke godt å si om det er sukkeret eller tilsetningsstoffene som har skylda, sier Tharaldsen.

Ingen grunn til å fjerne

British Nutrition Foundation er også skeptiske til Food Commissions undersøkelse, og mener ikke det er noen grunn til å fjerne stoffene fra maten.

- Siden alle tilsetningsstoffer må gjennom grundige tester før de blir godkjente i EU, er de trygge å spise, sier en talskvinne for institusjonen.

- Men når anbefalt daglig dose skal bestemmes, tas ikke problemer med overfølsomhet og hyperaktivitet med i beregninga, forteller Tharaldsen.

Man har kunnet påvise at noen mennesker får allergilignende reaksjoner av azofargene, men det var ikke en god nok grunn til å forby bruken av dem i Norge.

Fikk ikke forby

"...med denne?" (Foto: (Arkivfoto))

- Problemet er at vi allerede bruker andre stoffer som enkelte mennesker
reagerer på, sier Tharaldsen.

- Dermed kan vi ikke nekte azofargene innpass heller, selv om vi aller helst ville det. Argumentet vårt var at vi hadde fine farger fra før av, og ikke trengte de nye stoffene, men det holdt altså ikke.

Kommer det klarere beviser for at tilsetningsstoffene har sammenheng med hyperaktivitet, vil bruken antageligvis vurderes på nytt.

I mellomtiden må nok fredselskende foreldre pent holde seg til hjemmelaget saft og rosiner. Men det spørs vel om ikke det i seg selv utløser nye raserianfall hos poden.

BBC: Food additives cause tantrums
New Scientist: Food additives cause temper tantrums

Powered by Labrador CMS