Eldre kan data

Et nytt prosjekt om IKT som støtte til eldre med syke pårørende viser at eldre ikke bare kan lære seg data - de bruker det også. Datamaskinen blir ikke bare en støtte i en vanskelig livssituasjon, den blir også en bro mellom generasjonene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Eldre kan med relativt enkle tiltak og tilpasninger ta del i e-baserte samfunnsaktiviteter som resten av befolkningen i dag har glede av, forteller førsteamanuensis Steffen Torp ved Høgskolen i Vestfold.

- Og de eldre lærer fort, legger han til.

Torp har evaluert et prosjekt om IKT-basert pårørendestøtte som er gjennomført i kommunene Nøtterøy og Tønsberg. Resultatene av evalueringen er nylig publisert i det engelske tidsskriftet Health and Social Care in the Community.

Pårørendestøtte på data

Totalt 19 hjemmeboende ektepar der den ene led av demens eller hjerneslag ble inkludert i prosjektet. Blant de pårørende var det 11 menn og 8 kvinner med en gjennomsnittsalder på 73 år. Alle var relativt uerfarne IKT-brukere, med gjennomsnittalder på 75 år. Blant pasientene var det fjorten med slag og fem med demens.

Alle ekteparene fikk installert en ADSL-oppkoblet PC i eget hjem med et spesiallaget læringsprogram for pårørende om slag og demens, pleie og omsorg, tilgang til internett og anledning til å delta i et e-basert diskusjonsforum for de deltakende familiene/pårørende.

"Steffen Torp."

Det ble også installert en bildetelefon i alle hjemmene slik at de hadde mulighet til både å se og snakke med de andre pårørende/pasientene i telefonsamtaler. Deretter fikk de opplæring i hvordan de skulle bruke utstyret.

Daglig databruk

- De eldre pårørende lærte seg bruken av IKT-utstyret relativt enkelt, og etter ett år var det så mange som 80 prosent som brukte det daglig. Alle enkeltdelene ble brukt. Læringsprogrammet ble særlig hyppig benyttet i starten av prosjektet, men bruken av programmet sank relativt mye i løpet av prosjektperioden fordi de raskt lærte seg innholdet, forteller Torp.

Mange brukte i tillegg internett til å lese aviser, betale regninger og “chatte” med personer verden over.

- For mange var den viktigste motivasjonen til å delta i prosjektet å etablere kontakt med andre pårørende fordi de hadde mistet kontakt med venner og familie som følge av ektefellens sykdom. Både de som etablerte nye vennskap gjennom prosjektet, og de som ikke gjorde det, rapporterte at de følte seg som en del av et fellesskap. Dette fellesskapet ble betegnet som viktig fordi de der kunne få både følelsesmessig og praktisk støtte, sier Torp.

Kunnskapsutveksling med barnebarn

Kunnskaps- og erfaringsutveksling mellom deltakerne var utbredt. I tillegg til kontakt med andre pårørende i prosjektet ble det også rapportert om mer kontakt med familie og venner ved at man blant annet benyttet e-post. Både elektronisk og reell kontakt med barnebarn økte særlig mye i prosjektperioden på grunn av deres felles interesse for data.

"IKT byr på muligheter også for eldre."

- I tillegg til bedret kunnskap om pleie og omsorg og bedret sosial kontakt og støtte, var det mange som tilegnet seg økonomisk og praktisk støtte de hadde rettigheter til, men som ingen i kommunens sosial- og helsetjeneste hadde informert dem om.

- Etter de pårørendes utsagn var pasientenes deltakelse og tilfredshet med prosjektet varierende: Enkelte pasienter benyttet IKT-utstyret i stor utstrekning og deltok i bildetelefonsamtaler og sosiale treff. Mange pasienter var imidlertid relativt uinteresserte, og enkelte var direkte misfornøyde med at ektefellen benyttet IKT-utstyret. Denne misnøyen ble bl.a. forklart med at pasienten krevde ektefellens fulle oppmerksomhet til enhver tid, sier Torp.

Til tross for svært positive erfaringer understreker Torp at det er særs viktig at en nøye vurderer om tiltakene kan føre til økt belastning for pårørende og pasienter, og at regler om taushetsplikt, konfidensialitet og samtykke overholdes.

Powered by Labrador CMS