Norsk AIDS-vaksine testes på Ullevål

I april startet testingen av en ny terapautisk vaksine ved Ullevål sykehus. Målet er at HIV-smittede pasienter skal kunne holde HIV-viruset i sjakk uten medisiner, og dermed unngå å utvikle AIDS.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Pasientene ser ut til å tåle vaksinen godt. Det ser også ut til at de fleste får en immunstimulering, men det er for tidlig å si hva som egentlig skjer, sier Dag Kvale, overlege og prosjektleder ved Ullevål sykehus.

40 friske HIV-smitta

- Mange har sagt seg villige til å delta, det har vært en meget positiv overraskelse, sier Birger Sørensen, daglig leder i det norske bioteknologifirmaet Bionor Immuno som har utviklet den nye vaksinen.

40 friske HIV-smittede er med. De skal følge et vaksinasjonsprosjekt over et halvt år, og skal deretter være under observasjon i et halvt år til.

Nye immunceller

Vaksinen skal gjøre kroppens immunforsvar bedre i stand til å gjenkjenne og bekjempe HIV-viruset. Håpet er at pasientene i løpet av behandlingen skal danne nye og effektive immunceller som kan takle viruset selv, og at kroppens forsvarssystem klarer å redusere virusmengden i blodet. Dermed kan HIV-smittede leve et normalt liv uten å utvikle AIDS.

- Mange forskere mener mye god immunitet går dukken den første uka etter smitte, fordi viruset er så spesielt og fester seg på aktiverte immunceller. De får dermed ikke mangedoblet seg, og heller ikke fylt de funksjonene de skal. Mange av de gode immuncellene går til grunne, sier Dag Kvale.

Riktig mengde gode immunceller

Pasientene spiser vanlige medisiner under utprøvingen av vaksinen. Disse medisinene “skrur av” HIV-viruset fullstendig, og gjør at det ikke får delt seg.

- I fravær av virusaktiviteten prøver vi å lokke fram nye immuncellekloner, som da blir aktiverte og kan få med seg hele immunapparatet igjen, forklarer Kvale.

Vaksinen består av brokker av p24, et protein fra viruskjernen.

- Vi vet at noen har den egenskapen at de aldri får AIDS selv om de er smittet av HIV. De har som regel beholdt immuncellene mot p24, sier Kvale. Han håper pasientene skal få flere av immuncellene som reagerer på p24-proteinet.

Forsmak på effekten

Kvale forteller at det kommer til å komme en liten forsmak på en eventuell effekt av vaksinen når pasientene skal gå noen måneder uten medisiner på slutten av testperioden. Oppholdet i medisineringen blir gjort med tanke på eventuelle bivirkninger, men kan også indikere om kroppen er i stand til å opprettholde forsvaret selv. De foreløpige resultatene vil foreligge tidlig på høsten neste år.

Forskningsprosjektet skapte noe diskusjon i forskerkretser, da det fikk ti millioner kroner fra Stortinget via en ekstrapost på statsbudsjettet. En fase I-testing av en annen kandidatvaksine som tar med noen andre deler av viruset i tillegg til p24 er under planlegging, men ikkje enda godkjent for støtte.

Startet i Bergen

Vaksinen er allerede utprøvd på 11 pasienter ved Haukeland sykehus i Bergen. Ingen av dem fikk alvorlige bivirkninger, og vaksinen er nå inne i fase II-testing ved Ullevål.

- Foreløpig ser vi at resultatene følger det vi så fra studiet i Bergen. Pasientene reagerer på et lignende vis, sier Birger Sørensen.

Powered by Labrador CMS