Stekeos skader luftveiene

Kokker ser ut til å ha flere luftveislidelser enn resten av den norske befolkning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stekeos kan gi kokker luftveistrøbbel. Særlig utsatt er mannlige kokker som i tillegg røyker. Det er også farligere å jobbe i et intimt restaurantkjøkken enn det er å svinge stekepannen i et romslig hotellkjøkken. Gode ventilasjonsanlegg og røykeforbud gjør at hamburgerkjedene har lavest verdier av helseskadelige, luftbårne partikler. Det er de sentrale funnene i to ferske hovedfagsarbeid ved Institutt for kjemi og Botanisk institutt, NTNU - om arbeidsmiljø og luftveisplager blant kokker som arbeider med steking.

- Resultatene viser tendenser til at arbeid i kjøkken kan medføre eksponering som øker antallet alveolære makrofager - eller ryddeceller - i lungene. Et høyere antall av disse cellene kan øke forekomsten av symptomer fra luftveiene og føre til nedsatt lungefunksjon. Effekten later da særlig å være knyttet til samspill mellom røyking og eksponering for stekeos hos menn, oppsummerer Ann Kristin Sjaastad og Ingvill Sivertsen som har utført studiene i tilknytning til Arbeidsmedisinsk avdeling ved Regionsykehuset i Trondheim. Materialet viser også at mannlige røykende kokker er mer plaget av luftveissymptomer enn sine kvinnelige kolleger som røyker. Dette funnet har ikke forskerne noen forklaring på. 239 kjøkkenansatte i trønderfylkene var med i undersøkelsen.

Artikkelen ble første gang publisert i Gemini (NTNU) nr.5.2001

Powered by Labrador CMS