Lovlig og trygg abort gir bedre helse

Hver eneste time dør åtte kvinner på grunn av komplikasjoner etter utrygge aborter. Lovlig, trygg og lett tilgjengelig abort forbedrer kvinnehelsen raskt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å få slutt på den stille pandemien av utrygge aborter er et påtrengende spørsmål om folkehelse og menneskerettigheter, heter det i en ny forskningsrapport.

Rundt 19-20 millioner aborter utføres hvert år av mennesker som ikke har de nødvendige ferdighetene, eller i et miljø som ikke oppfyller et minimum for medisinske standarder.

Nesten alle - 97 prosent - av de utrygge abortene skjer i utviklingsland.

Det rapporterer forskere i en artikkel i den siste utgaven av tidsskriftet The Lancet.

Åtte i timen

Omkring 68 000 kvinner dør hvert år på grunn av komplikasjoner etter utrygge aborter - det betyr åtte kvinner hver time.

Antallet utrygge aborter er høyest i de 82 landene hvor abort er forbudt. Legalisering av abort er nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å eliminere de utrygge abortene, mener David Grimes ved University of North Carolina School of Medicine i USA.

Abort må bli trygt og tilgjengelig i tillegg. I rapporten setter han og kollegaene fokus på Sør-Afrika, hvor abort ble lovlig og tilgjengelig i 1997. Konsekvensen var at dødsfall relatert til abort gikk ned med 91 prosent fra 1994 og 2001.

- Kvinner har alltid tatt abort og vil alltid fortsette med det, uavhengig av gjeldende lover, religiøse forbud eller sosiale normer. Selv om den etiske debatten om abort vil fortsette, er folkehelsedataene klare: Tilgang til trygg, lovlig abort ved etterspørsel forbedrer helsen, konkluderer rapportens forfattere.

Referanse:

David A Grimes; Janie Benson; Susheela Singh; Mariana Romero; Bela Ganatra; Friday E Okonofua og Iqbal H Shah; Unsafe abortion: the preventable pandemic; The Lancet; 1. November 2006; The Lancet DOI:10.1016/S0140-6736(06)69481-6.

Illustrasjonsfoto: Bildet viser en kvinne ved The Addis Ababa Fistula Hospital i Etiopia. (Foto:WHO/P. Virot)

Powered by Labrador CMS