Urettferdighet gir hjertetrøbbel

Det å bli urettferdig behandlet er visst ikke bare trist og irriterende. Det øker også risikoen for å ende opp med angina eller hjerteanfall, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Roberto De Vogli og kollegaer ved University College London og Finnish Institute of Occupational Health som har kommet fram til denne konklusjonen.

De undersøkte over 8 000 eldre statsansatte som jobbet for British Government i London. Seniorene måtte svare på ei rekke spørsmål om hvor rettferdig de følte at de var blitt behandlet både på jobben, i familien og i samfunnet generelt.

I nesten 11 år etter dette fulgte forskerne med på både den mentale og den fysiske helsa til de aldrende forsøkspersonene.

Da viste det seg at risikoen for å ende opp med alvorlig hjertesykdom var to ganger høyere hos de som hadde følt seg mest urettferdig behandlet, sammenlignet med de som hadde rapportert om minst urettferdighet.

Kvinner og mennesker med lav inntekt og status hadde større risiko for å føle seg urettferdig behandlet og dette så igjen ut til å ha en sammenheng med en høyere grad av psykiske og fysiske problemer.

Dermed ser det ut til at rettferdighet er en av nøklene til et sunnere samfunn, mener forskerne.

Tre grupper

Spørreundersøkelsen i starten av studien gikk ut på at alle som deltok måtte gå igjennom et helt sett av påstander av typen: “Jeg har ofte følelsen av å bli urettferdig behandlet”. Så måtte seniorene vurdere hvor enige de var, på en skala fra 1 for helt uenig til 6 for helt enig.

Slik skilte forskerne de eldre i tre grupper: De som ofte mente de ble urettferdig behandlet, de moderate, og de som sjeldent kjente det slik.

I løpet av de 11 årene etterpå var det 528 tilfeller av angina eller hjerteanfall blant eldre som ikke hadde hatt tegn på slike sykdommer da studien startet.

Forskerne kontrollerte resultatet for både tradisjonelle grunner til hjertesykdom, kjønn, alder, stressende jobber og personlighetstrekk som fiendtlighet. Likevel så det ut til at urettferdig behandling igjennom livet økte risikoen for hjertesykdom.

I gruppa som følte seg minst urettferdig behandlet hadde 64 av 966 endt opp med angina eller hjerteanfall. I den moderate gruppa var de tilsvarende tallene 98 av 1368, mens 51 av 567 fikk sykdommene i gruppa som følte seg mest urettferdig behandlet.

Referanse:

R. De Vogli, J. E. Ferrie, T. Chandola, M. Kivimäki, M.G. Marmot, Unfairness and health: evidence from the Whitehall II Study, Journal of Epidemiology and Community Health, 2007, 61, s. 513-518.

Powered by Labrador CMS