Paradoksalt engasjement hos sykepleiere

Hva er det som gjør at noen sykepleiere opplever at de lykkes, og som derfor holder ut, mens andre blir stresset og kanskje utbrent? Ny forskning antyder at jobbengasjement er en faktor i begge tilfellene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jobbengasjement ser ut til å være et nøkkelbegrep, mener førsteamanuensis Hege Forbech Vinje ved Høgskolen i Vestfold, som nettopp har disputert med en doktoravhandling om temaet.

Lite forskning på dem som lykkes

- Vi ser at stadig flere sykepleiere står i fare for å utvikle utmattelse eller utbrenthet med mulige konsekvenser som redusert livskvalitet, sykefravær, reduksjon i stilling, bytte av yrke eller arbeidsuførhet, sier Forbech Vinje.

- Samtidig er det mange sykepleiere som står godt i arbeidslivet over tid.

- Mens forskning omkring utbrenthet er omfattende, er det forsket relativt lite på hvordan man kan stimulere jobbengasjement og arbeidsrelatert velvære.

- Jeg har undersøkt hvordan det har seg at noen sykepleiere i kommunehelsetjenesten erfarer høyt jobbengasjement og bevarer helsen til tross for krevende arbeidsforhold, og hva vi kan lære av dem som lykkes, sier Forbech Vinje.

Følelsen av at noe kaller, plikt og utmattelse

Avhandlingen peker mot at jobbengasjement spiller en paradoksal rolle i sykepleiernes arbeidsliv:

"Hege Forbech Vinje."

Matchen mellom følelsen av et kall og selve arbeidet bidrar ikke bare til jobbengasjement. Det bidro samtidig til følelse av plikt, høye krav til seg selv og andre, samt stor ansvarlighet i forhold til tjenestekvaliteten.

- Dette gjorde det i sin tur vanskelig for sykepleierne, og det oppsto følelser av slitenhet, overbelastning, moralsk ubehag, utmattelse og symptomer på utbrenthet, sier Forbech Vinje.

- En forklaring på dette kan være at den søkingen etter mening som ligger under jobbengasjementet, også ligger under pliktfølelsen. Dette kan føre til overbelastning og moralsk ubehag når kravene vedkommende stiller til seg selv og andre overstiger ressursene som står til disposisjon.

Høy etisk bevissthet hos sykepleiere

Avhandlingen viste videre at sykepleierne gir uttrykk for etisk bevissthet. For mange er det viktig å ha en opplevelse av mening, mener Forbech Vinje.

- Sykepleierne opplevde jobbengasjement som en prosess der de ved hjelp av selvbetraktning og refleksjon søker etter, erfarer og holder fast ved mening.

- Det meningsfulle arbeidet som bidrar til virkeliggjøringen av sentrale verdier, synes å være avgjørende for opplevelse av jobbengasjement.

Jobbengasjement er helsefremmende og kan stimuleres

I avhandlingen belyser Forbech Vinje hvordan jobbengasjement som helsefremmende prosess kan stimuleres, og at mening, arbeidsglede og vitalitet kan beskyttes ved at sykepleierne benytter en egenomsorgsprosess, som beskrives som “selv-tuning”.

- Prosessen har selvbetraktning, sensibilitet, refleksjon og aktiv mestring som fundament, og den kan læres. Funnene kan ha relevans for personer i krevende profesjoner, som ønsker å stimulere sitt jobbengasjement eller som opplever slitenhet og utmattelse.

Hege Forbech Vinjes disputerte med doktoravhandlingen “Thriving despite adversity: Job engagement and Self-care among community nurses”, på Universitetet i Bergen, Psykologisk fakultet 13. desember 2007.

Powered by Labrador CMS