Bekrefter ny havstrøm

Forskerne har nå blitt bedre kjent med en nyoppdaget havstrøm vest for Island, som viser seg å bidra med halvparten av det tunge dyphavet i denne delen av Atlanteren.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Havstrømmer gjennom Danmarkstredet. Observasjoner fra ekspedisjonene i oktober 2008 og august 2009 er merket med henholdsvis grønt og rødt. (EGC=Østgrønlandstrømmen, NIJ=Nordislandjeten, NIIC=Golfstrømmens forlengelse vest av Island) (Foto: (Illustrasjon: Universitetet i Bergen))

Helt siden Fridtjof Nansen og Bjørn Helland-Hansen gjorde den første kartleggingen av de nordlige farvannene har det vært kjent at havstrømmene sirkulerer i et gitt mønster.

Nansen og Helland-Hansen påviste også hvor det tunge, kalde vannet strømmet ned i dyphavene, og hvor tungt dyphav kommer opp til overflaten.

– Den fulle sirkulasjonen i De nordiske havene tar relativt lang tid, ikke minst sirkulasjonen som omfatter deler av Polhavet. Dette er den rådende kunnskapen i dag.

- Men nå har vi påvist at det også finnes en langt raskere sløyfe med stor betydning for dyphavsdannelsen, sier førsteamanuensis Tor Eldevik ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret.

Har studert den nyoppdagete strømmen

Havsirkulasjonen drives i stor grad av temperatur. Solen varmer opp vannet ved ekvator, og varmen slippes ut i atmosfæren etter hvert som sjøvannet strømmer mot polene.

Når varmen forsvinner blir sjøvannet tyngre. Dermed dukker vannet ned i dyphavet hvor det strømmer sakte tilbake mot ekvator. Men også mer lokale forhold påvirker havsirkulasjonen.

Islandske forskere påviste i 2004 den ukjente havstrømmen i dypet nordvest av Island.

Postdoktor Kjetil Våge ved Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret har ledet en internasjonal forskergruppe som har gjort de første omfattende feltstudier av strømmen.

I 2008 og 2009 dro han ut på to tokt. Gruppen tok prøver i flere tverrsnitt langs strømmen. Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience, bekrefter at det virkelig finnes en slik lokal strøm.

Ny viten om våre nærmeste havområder

Da resultatene ble plottet inn i et datasimuleringsverktøy, fikk forskerne et klarere bilde av havstrømmen.

Golfstrømmen forgreiner seg sør for øya, og en arm legger seg rundt vestsiden av Island. Men dette sjøvannet forsvinner ikke langt nordover slik resten av Golfstrømmens forlengelse mot Arktis gjør.

Isteden snur den 180 grader nord for sagaøya og forsvinner rett ut Danmarkstredet sammen med resten av det iskalde vannet som har gått den lange ruten rundt i Norskehavet og Polhavet.

– Vi målte hvordan vannmassene var satt sammen, hvilken temperatur, saltholdighet og fart den hadde. Det vi oppdaget var at det skjer et lokalt varmetap, og at det er en lokal omveltningssløyfe, sier Eldevik.

Ny viten om våre nærmeste havområder

Kjetil Våge leder prosjektet som nå har funnet Nordislandjeten. (Foto: Dallas Murphy/Oceanus, Woods Hole Oceanographic Institution)

Forskerne mener å kunne fastslå at så mye som halvparten av dypvannet til Nord-Atlanteren gjennom Danmarksstredet kommer fra den lokale slyngen.

Det er helt ny viten om våre nærmeste havområder. Strømmen har fått navnet Nordislandjeten.

– Funnet innebærer at tidsskalaen for fornyelse av det dypeste vannet i Atlanterhavets storstilte omveltning, og dens følsomhet for endringer i klima, kan være ulik slik vi har forstått det til nå og reiser dermed nye spørsmål om en betydningsfull del av jordas klimasystem, sier Kjetil Våge.

Våge har ledet forskningsprosjektet, som har bestått av forskere fra Norge, USA og Island. Denne uken dro han igjen ut fra Island for å undersøke området videre.

Lenke:

Bloggen til det nye toktet kan du lese her: Tokt i Danmarkstredet

Referanse:

Våge, Eldevik mfl: Significant role of the North Icelandic Jet in the formation of Denmark Strait overflow water, Nature Geoscience, Published online 21 August 2011, doi:10.1038/ngeo1234.

Powered by Labrador CMS