Samlet på Sørpolen

Nesten hundre år etter at Roald Amundsen i 1911 nådde Sørpolen er norske forskere og teknikere samlet på polpunktet i anledning den største norske forskningsekspedisjonen i moderne tid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rune Svendsen (f.v.), John Guldahl, Kjetil Bakkland, Svein Henriksen og Einar Johansen, alle fra Norsk Polarinstitutt, er nå samlet på Sørpolen. (Foto: John Guldahl)

– Det er en historisk og forskningsmessig milepæl i norsk polarforskning at ekspedisjonen er samlet på Sørpolen.

– Nå starter den lange og krevende returen til Trollstasjonen hvor ekspedisjonen ankommer i slutten av februar 2009, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt.

Winther ledet i vinter første del av ekspedisjonen som startet fra den norske Troll-stasjonen, og forsket seg frem nesten til Sørpolen.

Underveis fikk de store tekniske problemer med kjøretøyene og ekspedisjonen måtte derfor la utstyr og kjøretøyer overvintre 350 km. fra polpunktet.

For tre uker siden ble mekanikere fløyet til stedet for å reparere kjøretøyene. Torsdag ankom følget Sørpolen.

Mot nord

Etter noen dager med pause og mannskapsskifte på Sørpolen, starter ekspedisjonen på sin tur nordover igjen. Her skal de inn i områder som tidligere ikke er undersøkt, for å blant annet ta iskjerneprøver og forske på Antarktisisens innvirkning på det globale havnivået.

Til sammen vil tolv forskere og teknikere fra Norge og USA være med på ekspedisjonen som etter planen vil være fremme på Troll i slutten av februar 2009.

Antarktistraversen regnes som den meste krevende ekspedisjonen som Norge noen gang har planlagt til det indre av Antarktis.

Ekspedisjonen er en del av Det internasjonale polarårprosjektet Trans-Antarctic Scientific Traverses Expeditions – Ice Divide of East Antarctica (TASTE-IDEA), og et av de største polarårprosjektene.

Kartet viser Antarktistraversen, hvor de norske og amerikanske forskerne skal bevege seg. (Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt)

Powered by Labrador CMS