Klimautslipp tar knekken på virus

Virus i havet svekkes av at økte mengder CO2 løses opp i sjøvannet. Mikrobiologer ved UiB mener at balansen mellom organismer i havet kan bli endret dersom klimautslippene fortsetter å øke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Havene har absorbert nesten halvparten av all CO2-utslippene i atmosfæren siden preindustriell tid. Dette har ført til en målbar reduksjon i pH-nivået i sjøen.

Nye studier har vist at forsuring av havene fører til negative effekter på en rekke marine organismer, spesielt organismer som har strukturer av kalk. Nå har forskere fra UiB for første gang påvist at økt oppløst CO2 i havene også påvirker virus.

­­­­– Endringer i sammensetningen av virus kan få innvirkning på det mikrobielle samfunn, sier stipendiat Jens B. Larsen ved Institutt for biologi.

Han er en førsteforfatter av en artikkel som er publisert i et spesialnummer av det vitenskapelige tidsskriftet Biogeosciences.

Alger i ubalanse

Alger er viktig føde for store zooplankton. På slutten av 80-tallet beviste mikrobiologer ved UiB at havet var fullt av virus, noe som inntil da var ukjent.

Noen av disse virusene viste seg å angripe alger, som sprekker når de blir infisert.

Algevirus er artspesifikke. Når noen virusgrupper blir svekket ved forsuring av havet, vil algene som disse virusene angriper, få bedre vekstvilkår.

Konkurranseforholdet mellom algene blir dermed endret.

Samspill

"I sitt doktorgradsarbeid utvikler Jens B. Larsen metoder for å kvantifisere hvor stor påvirkning virus har på sine verter i havet, algene. Veileder er Aud Larsen."

– Vi har bevist at virus påvirker en algepopulasjon, og dermed har innflytelse på oppblomstringen av alger.

– Men vi mangler metoder for å kvantifisere i hvilken grad virus påvirker deres verter.

– Derfor vet vi heller ikke i hvor stor grad endringer i viruspopulasjoner vil påvirke det mikrobielle økosystem, sier Jens B. Larsen.

Larsens doktorgrad fokuserer på å utvikle molekylærbiologiske metoder for å gjenkjenne spesifikke DNA-signaturer til virus i infiserte alger. Ved et slikt verktøy vil forskerne kunne forstå samspillet mellom alger og virus bedre.

Virus reagerer ulikt

Forsøkene ble gjennomført i store poser i sjøen utenfor forskningsstasjonen på Espegrend i 2005, som del av et stort forskningsprosjekt kalt PeECE III.

Resultatene viste at ikke alle virusartene reagerte på økt CO2 i sjøvannet. Av de fem viruspopulasjonene som biologiene kunne tallfeste, viste to grupper nedgang.

Forskerne har dermed påvist at det skjer en endring i noen viruspopulasjoner ved stigende CO2. Men hvor store følger det får for alge- og bakteriesamfunnet er foreløpig ikke klarlagt.

Ett sannsynlig scenario kan være at noen alger vokser bedre, at det dermed blir mer zooplankton og videre mer mat for fisken.

– Men samtidig kan vi oppleve at alger som får bedre vekstvilkår er giftige alger. Eller resultatet kan bli at noen alger utkonkurrerer andre arter som er et viktig næringsgrunnlag for sentrale zooplankton, påpeker Aud Larsen.

PH i sjøvann vil falle
 

Dersom utslippene av CO2 fortsetter i samme takt som nå, vil pH-verdien i de øvre lagene av havet synke til nivåer lavere enn det noen gang har vært de siste ti millioner år.

I dag er konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren rundt 380 ppm (parts per million). Dersom utslippene av klimagassen fortsetter i samme takt fremover, vil konsentrasjonen dobles innen 2100 og tredobles innen 2150.

Dette vil føre til at pH i sjøvann synker med hhv 0,3 og 0,6 pH-enheter, i tillegg til nedgangen på 0,12 pH-enheter som har skjedd siden preindustriell tid.

Endringer i kjemien i sjøvann i denne skalaen er forventet å ha negativ effekt, ikke bare på individuelle arter, men også på hele mikrobielle samfunn og økosystem. 

Powered by Labrador CMS