Stormunnhaien er en av bare tre haier som livnærer seg på plankton. (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Sjelden hai ble skylt på land i Filippinene

Stormunnhaien er bare observert 64 ganger. Fanget og undersøkt er den blitt langt sjeldnere.

En fire og en halv meter lang stormunnhai (Megachasma pelagios), ble i forrige uke funnet av fiskere på Barangay Marigondon-stranda i Albay, Filippinene.

Nå håper forskere at funnet kan bidra til at vi kan lære mer om den eksotiske dypvannshaien.

– Vi vet så lite om den. Den ble ikke oppdaget før i 1976, og siden da har vi egentlig bare sett den når den tilfeldigvis blir fanget i fiskegarn eller skylles opp på en strand, sier Cristopher Bird til Washington Post.

Bird er zoolog ved University of Southampton, og særlig opptatt av dypvannshai. Ifølge bloggen hans er det flere ting vi ikke helt forstår med denne haien, blant annet hvorfor vi bare ser eksemplarer av arten som er mindre enn 2,5 meter, eller større enn 4 meter.

Spiser plankton og krill

Ifølge Florida Museum of Natural History er haien bekreftet observert 64 ganger de siste 38 åra. International Union for Conservation of Nature kaller 1976-oppdagelsen «den viktigste haioppdagelsen i det 20. århundre».

Selv om den bekreftetede kunnskapen om stormunnhai er liten, vet vi noe: De kan bli nesten seks meter lange, omtrent 100 år gamle, og de tilbringer mye tid på dypet der de spiser plankton og krill.

De aller fleste observasjoner av stormunnhaier er gjort i nærheten av Taiwan, Japan og Filippinene. Forskerne sier likevel at de på langt nær vet nok til å si noe om hvor mange de er, eller hvor de fleste holder til – de er også funnet utenfor Australia, California og Hawaii.

Tannløs på utstilling

Stormunnhaien som ble funnet på Barangay Marigondon-stranda, har fått navnet «Tannløs», selv om arten kan ha opp mot 50 rader med tenner.

Det er uvisst hva akkurat denne har dødd av, men Nonie Enolva Filippinenes direktorat for fiskeri og havressurser sier til Inquirer at de tror den enten ble fanget i et garn eller har spist noe giftig. Hun forteller også at den manglet hale, og hadde flere sår.

Haien blir nå undersøkt av veterinærer, men reisen til «Tannløs» ender ikke på forskernes stålbord.

– Vi har tenkt å stoppe ham ut og vise ham fram i dyreparken Albay Park and Wildlife, sier Enolva.

Powered by Labrador CMS