Torsk med selvhjelp

For første gang er det vist hvordan torsken selv ordner skadene som oppstår når svømmeblæra sprekker. - Torsken har en utrolig evne til restituering, sier seniorforsker Kjell Midling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En vanlig blodtrykksmåler brukes for å måle blærestyrken hos torsk."

Forskjellen mellom trykket nede i sjøen og overflata fører til at svømmeblæra eser opp og sprekker før torsken tas om bord i fiskefartøyet.

Nå viser en ny undersøkelse utført av veterinær Christian Koren og forsker Kjell Midling ved Fiskeriforskning at torsken selv er i stand til å ordne skadene som oppstår.

Fikser blæra selv

På innsiden av gassblæra er det en tynn elastisk hinne. Denne hinna ligger tett inntil blæra helt til denne sprekker. Når gassblæra så faller sammen, sklir den tynne hinna slik at hullet i blæra tettes. Torsken kan så fylle blæra igjen uten at luften slippes ut.

- Dermed har torsken fått en ny blære som fungerer umiddelbart etter at den vanlige svømmeblæra har sprukket, helt til såret i blæreveggen er grodd. Nesten som et selvreparerende bildekk, sier Midling.

Nyttig kunnskap

- Vi har fått mer kunnskap om torskens biologi og evne til å takle håndteringen under fangst og levende lagring, påpeker han.

- Dette er kunnskap som er nyttig i forbindelse med fangstbasert havbruk og hvordan denne næringen kan utvikles forsvarlig også med hensyn til fiskens velferd.

Powered by Labrador CMS