Oppdrettstorsken kommer nå

Forbrukere har allerede møtt det neste oppdrettseventyret for Norge. Oppdrettstorsk har blitt et vanlig syn i fiskedisken hos norske matvarekjeder. Det har ikke nordmenn noe i mot, viser en fersk forbrukerundersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeoppdrett er Norges nest viktigste næring etter oljen. Mens lakseoppdrett har et eksportvolum på 500 000 tonn årlig, går produksjonen av oppdrettstorsk fra 1 000 til 3 000 tonn i inneværende år.

Næringens målsetting er å passere 100 000 tonn innen 2010. Torsken skal bli det nye oppdrettseventyret.

Stikkprøver viser at oppdrettstorsk allerede ligger på mange middagsbord. En fersk forbrukerundersøkelse fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) forteller dessuten at forbrukerne gjerne spiser mer torsk.

- Blir helt sikkert stort

“Fisker’n” i Oslo leverer fisk til butikker i hele østlandsområdet. Daglig leder Roald Nerli bekrefter at oppdrettstorsken er på full fart mot kundene.

- Foreløpig er kanskje fem prosent av torsken vi leverer fra oppdrett, det reguleres ut fra tilgang på villfisk. Men oppdrettstorsk blir helt sikkert en stor vare når prisen senker seg.

- Det er samme situasjon som for laks tidligere: i dag er oppdrettslaks i butikkene av mye bedre kvalitet enn vill-laks. Det er ikke på grunn av fisken i seg selv, men fordi slaktemetoder og etterbehandling for oppdrettsfisk gir bedre kvalitet, sier Nerli.

En av hans kunder er Meny-kjeden. Her tas oppdrettstorsken imot med åpne armer.

"Kim Husby i Meny på Ski viser fram fersk oppdrettstorsk."

- Til jul i fjor var all torsken vår fra oppdrett. Hvor mye vi selger av den ellers er avhengig av tilgangen på villfisk, for den er fortsatt billigere, sier innkjøpssjef Tore Bertelsen i Meny-kjeden.

Sikker tilgang og bedre slakting

- Vi informerer kundene, og de gir meget gode tilbakemeldinger. Det er også noen kunder som spesielt etterspør oppdrettstorsk, fortsetter han.

- Fordelen er sikker tilgang hele året, men også at oppdrettstorsk slaktes på en renere måte på egne slakterier, hvor også fisken blir lagt på is umiddelbart etter slakting, sier Bertelsen.

Heller ikke Coop har noe i mot torsk fra oppdrett.

- Coop selger mest vill torsk, mye fordi den oppdrettede per i dag vesentlig leveres hel mens vi selger mest filét. Coop kunne gjerne tenke seg å bruke mer oppdrettsprodukt, sier informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop Norge

Bare oppdrettstorsk i disken

Ute hos kundene finner vi Kim Husby, ansvarlig for fiskedisken hos Meny-butikken på Ski i Akershus.

- Tilbakemeldingene fra kundene er gode. Oppdrettstorsken holder seg riktignok ikke like godt som vill torsk, men kvaliteten er blitt betydelig bedre de siste to årene. Smaken er så å si den samme, sier han, og legger til at all torsken han har akkurat nå er fra oppdrett.

- Torsk er sunt, sier 99 prosent

"En torskehistorie i fiskedisken? Kvalitetsmessig har ihvertfall torskeoppdrettet kommet mye lenger de siste to år, ifølge Kim Husby."

En rykende fersk forbrukerundersøkelse ved UMB på Ås er interessant lesning i denne sammenheng. Den er utført av hovedfagsstudent Mohamed Al-Mofty og med Turid Mørkøre fra Akvaforsk som veileder. 300 personer fra hele Norge er intervjuet.

- Undersøkelsen viser at de fleste nordmenn er nøytrale eller positive til å spise oppdrettstorsk. De er også overbevist om at torsk er sunn og trygg mat: Kun én prosent svarer “nei” til at torsken er sunn og trygg å spise, sier Mørkøre.

God smak er den viktigste årsaken til at nordmenn spiser torsk, og nordmenn ville spist torsk oftere dersom tilgjengeligheten var bedre, viser undersøkelsen.

Powered by Labrador CMS