Et svar verdt millioner

Forskere og tørrfiskvrakere er nå i gang med å undersøke hvorfor tørrfisk rammes av mucoso. Svaret er verdt mange millioner for tørrfisknæringa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Rolf Jarle Andreassen fra Værøy er en av tørrfiskvrakerne som vurderer kvaliteten på tørrfisken. Her i arbeid på Fiskeriforskning."

Mucoso innebærer at fiskekjøttet løser seg opp og får en geléaktig konsistens etter at tørrfisken er vannet ut. Konsekvensene er en betydelig kvalitetsforringelse og at deler av fisken ofte må kasseres.

I fjor vinter startet Tørrfiskforum og Fiskeriforskning et omfattende prosjekt for å finne ut hva som forårsaker denne skaden på tørrfisken.

Gransker 1000 fisk

I forsøkene følges serier av torsk som er fanget på de redskapstypene som brukes i fisket. Fisken har også blitt håndtert og lagret slik det i dag foregår om bord i fartøyene og industrien. Dermed kan en få et bilde av hvilke effekter ulike redskaper og behandlinger har for utviklingen av mucoso.

- Hver enkelt fisk er merket med et nummer slik at den kan følges hele veien gjennom produksjonsprosessen og fram til ferdig produkt, forteller forsker Ingebrigt Bjørkevoll.

Nå er tre tørrfiskvrakere fra Lofoten og forskere ved Fiskeriforskning i gang med bedømmelsen av tørrfisken. Totalt granskes og vurderes 1000 tørrfisk.

Kunnskap er penger

"Hver enkelt tørrfisk blir undersøkt. Her er de 1000 fiskene fordelt på grupper ut fra behandling råstoffet har fått."

- Nå får vi endelig dokumentert hva som fører til mucoso. For tørrfisknæringa betyr denne kunnskapen mange millioner kroner, sier Frank Jakobsen, som leder Tørrfiskforum, et fagforum i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

- Mucoso er ikke et nytt fenomen, men de senere år har det vært en klar økning. Dette skyldes mest sannsynlig varmere vintrer, sier Jakobsen.

- Men selv om været påvirker kvaliteten på tørrfisken har også råstoffkvaliteten betydning for det endelige produktet. I dag er det mange ulike teorier og oppfatninger i tørrfisknæringa om hva som fører til mucoso. Derfor er det viktig at vi får på plass dokumentasjon som kan hjelpe fiskere og fiskekjøpere slik at de kan redusere eller unngå mucoso.

De endelige resultatene vil være klar senere i høst.

Prosjektet utføres på oppdrag for Tørrfiskforum (FHL), og er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, Norges Råfisklag og Innovasjon Norge.

Powered by Labrador CMS