Fisk som fastfood

Flere studier bekrefter at ungdom ikke er like glad i fisk som voksne. Er dette kulturelt betinget og er det forskjell på by og land?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Som en del av det europeiske forskningsprogrammet SEAFOODplus er Fiskeriforskning i gang med en undersøkelse om ungdoms smak, holdninger, interesse og forbruk av fisk og fiskeprodukter.

Undersøkelsen skal også finne ut om det er andre preferanser i så pass forskjellige land som Norge og Spania.

Hurtig mat

Kravet om “hurtigmat” er stadig økende i vestlige land. Sjømatindustrien er ikke like aktiv i denne utviklingen som mange andre matvareprodusenter, og dette kan medføre tap av markedsandeler.

I denne spesielle undersøkelsen er det brukt et produkt som er godt kjent hos ungdom - burger. Kjøtt er imidlertid erstattet med fisk. Fiskeburgeren er produsert lokalt, av Tromsdalen fisk.

- Vi vet jo ikke ennå hva resultatet blir. Dataene må først registreres og analyseres, sier forsker Kjell Toften.

Velvillige elever

"Fornøyde elever fra Helse og Sosial-linja ved Breivika vgs. i Tromsø. F.v. Silje Marlen Andersen, Therese Bergheim og Monica Valentine Eriksen."

Forskerne ble tatt godt i mot, og velvilligheten ble jo ikke akkurat mindre ved at det var mulig å vinne premie, da det trekkes ut 12 gavekort blant elevene som deltok.

- Enkelte elever ba faktisk om påfyll, og noen var helt forskrekket over at de både fikk gratis mat og mulighet for premie, forteller Toften med et smil.

Kantinepersonalet ved alle skolene var også veldig positiv til bruk av fiskeburger.

Undersøkelsen er gjort blant elever i tre videregående skoler i Troms, to i Tromsø og en i Nordkjosbotn. Totalt deltok ca. 400 elever og foreldre. Testen er foretatt dels på skolene og dels hjemme.

- En sentral del av testen er å se på hvorvidt det er forskjeller på svarene fra elever som deltar i kantinetesten og de som tester hjemme. Elevene er helt tilfeldig gruppert i de to gruppene, og vi kan derfor teste om “settingen” avgjør ungdommers preferanser og påvirker holdninger etc.

- Forskjeller mellom ungdommer og foreldres preferanse vil også være mulig å sjekke, sier Toften, som sammen med forskerkollega Morten Heide er ansvarlig for gjennomføringen av testene. Prosjektleder er professor Svein Ottar Olsen ved Norges fiskerihøgskole (NFH).

Resultatene fra den norske undersøkelsen forventes ferdig i mai/juni. I løpet av våren 2006 tar forskerne sikte på å gjennomføre en tilsvarende test i Spania.

Powered by Labrador CMS