Sprengning hjelper fjellforskerne

I alt 26 dynamittsalver på mellom 100 og 400 kilo hjelper forskerne i å finne svar på hvordan de norske fjellene er bygget opp. Dynamitten ble sprengt i løpet av noen nattetimer i Sør-Norge tidligere i høst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Sprengningskyndige klargjør dynamitt for sprengning i et steinbrudd i Jønndalen i Dovre."

Hele 716 seismometre ble i september plassert ut i tre linjer over høyfjellsområdene i Sør-Norge. Da dynamittsalvene ble sprengt i
26 steinbrudd langs profillinjene, mottok disse instrumentene lydbølgene fra smellene.

Landhevingen

- Når vi tømmer seismometrene for data og tolker resultatene, viser hastigheten og lengden på lydbølgene hvordan det ser ut i dypet. Det hjelper oss til å forstå hvordan fjellene er bygget opp, forteller forsker og lagleder Odleiv Olesen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

"Et av de 716 instrumentene blir her utplassert på Sognefjellet."

Dermed bidrar smellene faktisk til å identifisere de underliggende årsakene til landhevingen i Skandinavia i de siste 10 - 20 millioner år. Det er landhevingen som har skapt grunnlaget for Norge som olje- og vannkraftnasjon - men som samtidig har gjort områder utsatte for fjellskred.

"Forskere og ingeniører fra NGU klargjør seismometrene som skal ta imot lydsignalene fra eksplosjonene i Sør-Norge. Fra venstre Leif Furuhaug, Torbjørn Sørdal og Gaute Storrø. Foto: Jomar Gellein "

Det hersker ennå stor uenighet blant geologer og geofysikere om når og på hvilken måte
fjellene ble dannet. Hvorfor Norge er så preget av fjell-landskap, er et av de store mysterier i vår geologiske historie.

Rystelser

- Samlet sett fremskaffer vi ny kunnskap om skorpetykkelsen og hastighetsvariasjoner i jordskorpen og underliggende mantelbergarter, opplyser forsker Jörg Ebbing ved NGU.

- Foreløpig vet vi for lite om de dypeste delene av skorpen under fjellkjedene våre. Slike nye data kan hjelpe oss til å beregne sammenhengen mellom skorpetykkelse, topografi og landheving, sier han.

Den vestlige delen av Skandinavia ble for 10 - 20 millioner år siden hevet til en platålignende region. De første isbreene kunne derfor dannes. De store innlandsbreene akselererte erosjonen langs kysten og dermed landhevingen.

De nye data blir også tolket sammen med andre geofysiske data som tyngdefelt, magnetfelt og varmestrøm for at forskerne kan komme fram til en mest mulig entydig modell.

Samarbeidsprosjekt

Det er forskere, ingeniører og studenter fra universitetene i København, Bergen og Oslo som, sammen med NGU, har gjennomført felteksperimentet. De i alt 716 seismometrene ble plassert langs linjer fra Molde til Hamar, fra Støren til Bergen, og fra Bergen til svenske Karlstad.

Jan Inge Faleide ved Universitetet i Oslo hadde ansvaret for sprengningene langs det sørlige profilet, mens Jomar Gellein ved NGU koordinerte arbeidet på de to andre profilene. Hans Thybo ved Universitetet i København leder de geofysiske undersøkelsene.

Powered by Labrador CMS