Spår katastrofeskjelv i Sør-California

Los Angeles og flere andre storbyer i California kan bli filleristet av et stort jordskjelv når som helst. Spenninger i jordskorpen har bygget seg opp de siste tre hundre årene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskeren Yuri Fialko har kartlagt forskyvninger i jordskorpen og funnet ut at spenningene kan utløse et stort jordskjelv når som helst. Det kan komme i morgen eller om tjue år, men neppe så seint som om hundre år, sier Falko til tidsskriftet Nature.

"Den røde linja viser San Andreas-forkastningen ved Salton-sjøen sørøst for Los Angeles. Blåfarget landskap er bevegelse nordover, rødfarget er bevegelse sørover, sett i forhold til forkastningen. Bilde: Yuri Fialko"

Falko arbeider ved University of California. Han har brukt bakkemålinger og radarmålinger fra de europeiske jordressurs-satellittene ERS-1 og ERS-2. Disse målingene gir et mer nøyaktig bilde av hva som skjer.

Farligst i Sør-California.

Områdene omkring Los Angeles er de farligste i California nå, i følge Fialko. Sør i California har det ikke vært store jordskjelv siden målingene startet for over tre hundre år siden.

Det betyr at tida er overmoden for et katastrofe-skjelv som også vil ramme storbyene San Diego, Palm Springs og Riverside.

San Fransisco ligger lenger nord, og er kjent for det store jordskjelvet i 1906. Her har det seinere vært flere mindre og to ganske store skjelv som delvis har utløst spenningene.

I sør har jordskorpa flyttet seg om lag 2,5 centimeter i året på begge sider av jordskjelv-sonen. Det betyr at når skjelvet endelig kommer, kan bakken flytte seg opptil sju til ti meter.

Jordskorpa i beknip

California ligger på to kontinentplater. Grensa mellom platene går nord-syd og er ett tusen tre hundre kilometer lang. Den kalles San Andreas-forkastningen.

"På Carrizo-sletta i sentrale California kan San Andreas-forkastningen sees som en sprekk i jordskorpa. Foto: USGS"

Vest for San Andreas-forkastningen ligger Stillehavsplaten. I øst ligger den nord-amerikanske platen. Sett fra San Andreas-forkastningen, så beveger Stillehavsplaten seg nordover og den nordamerikanske sørover.

I den midterste delen av San Andreas-forkastningen glir platene sakte forbi hverandre, som store isflak. Det bygges ikke opp spenninger i jordskorpa, og det blir ingen jordskjelv.

Lenger mot nord og sør henger platene fast i hverandre. De får ikke beveget seg fritt, og spenningen bygger seg opp. Til slutt utløses den, og platene skvetter sidelengs langs grensa. Vi får et jordskjelv.

Også i Norge

Selv om Norge ikke ligger ved en forkastnings-sone, opplever vi av og til mellomstore jordskjelv. De fleste skjer på Vestlandet, i Nordland og i Oslo-området.

Det største skjelvet i nyere rystet området rundt Oslofjorden 23. oktober 1904. Folk ble redde da hus ristet og ble skadet. Jordskjelvet målte 5,4 på Richter-skalaen.

Powered by Labrador CMS