Gransker forkastninger etter jordskjelv

Forskere skal foreta nye undersøkelser av det store forkastningskomplekset i Møre og Trøndelag, som utløste jordskjelvet nord for Ålesund 21. januar i år. Forkastningssonene er fortsatt aktive, 425 millioner år etter at de ble dannet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordskjelvet i Møre og Romsdal hadde en styrke på fire på Richters skala og ble utløst 10 kilometer nede i bakken. Skjelvets episenter ble beregnet til å ligge 24 kilometer nordøst for Ålesund, seks kilometer øst for Brattvåg i Haram kommune.

Fortsatt aktivt

- Dette samsvarer med den aktive forkastningssonen som ligger under Romsdalsfjorden, forteller forsker Jörg Ebbing ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Denne sonen er en av flere som fortsatt er i bevegelse i det som geologene kaller Møre og Trøndelag forkastningskompleks.

- Ja, selv om forkastningene her er gradvis svekket etter stadige fornyelser gjennom millioner av år, er sprekkesystemene fortsatt aktive. Vi risikerer at jordskjelv i dette området også kan utløse jord- og fjellskred, fastslår Ebbing.

Store jordskjelv

Så sent som før jul bevilget Norges forskningsråd midler til en ny geofysisk og geologisk gransking av forkastningene: - Prosjektet skal gi ny kunnskap om forholdet mellom de fysiske mekanismene i dypet og faren for nye jordskjelv, forteller Ebbing.

Sonen går på tvers og på langs, og blir betraktet som et naturlig laboratorium for å forstå store jordskjelv, også langs lignende aktive forkastningssoner, som for eksempel San Andreas-forkastningen i California.

- I tillegg får slike undersøkelser også betydning for tunnelbygging, og for generelle vurderinger av skredfare i Møre og Trøndelag, fastslår Jörg Ebbing.

Oljerike bassenger

Denne sonen er i tillegg en av de nøkkelstrukturene som kontrollerte dannelsen av de oljerike sedimentbassengene offshore og utviklingen av landskapet på land.

Det har vært en rekke skjelv i dette forkastningskomplekset de siste 25 årene, opplyser Norsar som overvåker jordskjelvaktiviteten. Flere har ligget rundt fire på Richters skala, men de har alle hatt fokus under havbunnen utenfor kysten.

Selve forkastningskomplekset strekker seg fra Nordsjøen, via Sunnmøre i nordøstlig retning til det dør ut når det går inn i Børgefjell. Det oppsto under den kaledonske fjellkjededannelsen i Skandinavia for over 420 millioner år siden.

Bredt samarbeid

Det nye forskningsprosjektet med støtte fra Norges forskningsråd, skal utføres av Norges geologiske undersøkelse (NGU) i samarbeid med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Universitet i Uppsala.

Powered by Labrador CMS