Genterapi kan skape superatleter

Forskere har laget et virus som kan injiseres direkte i muskelen, og hos rotter har dette doblet muskelstyrken. En slik behandling kan ikke spores ved urin- eller blodtester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

AP melder at Lee Sweeney ved universitet i Pennsylvania har fått resultater som kan brukes til å fremme idrettsprestasjoner. Hans genterapeutiske forskning har blitt utviklet for å behandle muskelsvinn og nedgang i muskelstyrke som følger med aldring.

Genterapi utviklet mot sykdommer

- Det vi utvikler for å behandle sykdommer kan en dag brukes for genetisk å forbedre idrettslige prestasjoner, sa Sweeney denne uken på et møte i American Association for the Advancement of Science.

Sweeney sa at hans studier viste at man ved å injisere et genmanipulert virus inn i musklene kunne stimulere muskelcellene til å vokse. På rotter økte musklene mellom 15 og 30 prosent i styrke og størrelse. Når rottene i tillegg gikk gjennom et treningsprogram doblet dyrene sin muskelstyrke.

"Terapien utvikles for å få gamle og pasienter med muskelsvinn til å komme seg opp igjen."

Kan bli sterkere uten å måtte jobbe for det

- Om en vanlig person fikk dette injisert, ville musklene deres bli sterkere uten at de gjorde noe for det, sa Sweeney.

- Om de var idrettsutøvere, tyder rottestudien på at deres trening ville blitt mye mer effektiv, at skader ville blitt leget mye lettere og at effekten av treningen ville vare mye lenger.

Effekten syntes å virke livet ut for rottene i forsøket.

Behandlingen nærmest umulig å oppdage

Sweeney sa at til forskjell fra vanlige dopingmidler kan ikke denne genterapien oppdages ved urin- eller blodprøver. Teknikken er utviklet slik at genet forblir i den muskelen som var målet for behandlingen. Poenget med det er at genet ikke kommer ut i blodstrømmen så det kan skade andre organer.

For å kunne oppdage en slik behandling, måtte man derfor ha tatt prøve av akkurat den eller de musklene som var blitt behandlet. Deretter måtte man ha gjennomført sofistikerte DNA-analyser i et laboratorium.

Ikke ufarlig

Sweeney sa at muligheten for kreft og andre bivirkninger gjør at det kan ta år før denne genterapien er klar til å testes på mennsker.

- Det er spørsmål om sikkerhet. Det er ikke så trivielt som å ta en pille, sa Sweeney.

Før metoden testes på mennesker håper forskerne å utvikle en måte å skru de injiserte genene av og på. På den måten håper de å kunne slå av genene om de forårsaker problemer.

Komplisert behandlingsform

- Dette er ikke noe en idrettsmann kan ordne hjemme i garasjen, fortsatte Sweeney.

- Idrettsmannen kan ikke ordne dette uten mye hjelp. Tvert imot er terapien svært kompleks og krever eksperter og forberedelser i et laboratorium.

"Genterapi kan gjøre idretten fullstendig urettferdig."

Genterapi er i sin spede begynnelse, men de forsøkene som har blitt gjort har allerede vist at dette ikke er risikofritt. Minst én pasient som ble forsøkt behandlet for leverproblemer, døde av behandlingen. To europeiske barn som ble forsøkt behandlet for immunforsvarsvikt utviklet leukemi.

Dick Pound og antidopingbyrået WADA

Dick Pound leder antidopingbyrået WADA og ble nylig kåret til den fjerde mektigste innen idrettsverdenen. Han sier sporten mistet kontrollen over dopingen fra 1960-tallet og utover, og at man har forsøkt å ta igjen dopernes forsprang i tiden etterpå.

- Nå kan genterapi gi større problemer enn noen gang tidligere, sier han.

I idrettsverdenen er genterapi allerede forbudt, og Pound og WADA håper å kunne være med og forsøke å kontrollere genterapien etter hvert som den utvikles.

Referanse:

Bigger, Faster, Stronger: Genetic Enhancement and Athletics

Presentation at American Association for the Advancement of Science Annual Meeting 8:30 -11:30 a.m. Tuesday, February 18, 2003; Denver, Colorado

Lenker:

AP via New Jersey online: Muscle building gene therapy might build superathletes, scientist warns

CNN:”Of mighty mice and superathletes IGF-1: Age research may some day lead to major muscle”:http://www.cnn.com/2002/TECH/science/02/08/oly.igf1.research/

Powered by Labrador CMS