Slutt på gule, harde og sure tomater?

Selve "modningsgenet" skal være funnet i tomatplanten. Dermed ser det ut til at man kan tilby tomater mer i overensstemmelse med kundenes preferanser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det aktuelle genet - ekvivalenten til strømmens hovedbryter - kontrollerer egenskapene som gir tomaten dens knallråde farge og søte, sommermodne smak.

Funnet ble beskrevet i april i det anerkjente tidsskriftet Science. Manipuleringen av dette genet kan på sikt gi grunn for optimisme også for norske Rimi- og Rema 1000-kunder.

Tukling med naturen

I tillegg til vitenskaplig prestisje, kan det ligge mye penger i å patentere nye medisiner og metoder basert på arbeidet med genetikk. Kartleggingen av det menneskelige arvestoff er omstridt, og kilde til både fremtidstro og dommedagsprofetier.

Optimistene håper at det vitenskaplige gjennombruddet kan bekjempe alvorlige sykdommer, mens det hersker utbredt frykt for at oppskriften på liv skal falle i hendene på multinasjonale selskaper med utelukkende kommersielle interesser.

Kunden får større valg

Den umiddelbare fordelen med å kunne kontrollere grønnsakers modningsprosess, ligger i å kunne tilby varer mer i overensstemmelse med kundenes preferanser. I tillegg vil lange transportruter frem til markedene ikke lenger medføre kvalitetstap.

Skeptikerne påpeker at genmanipulering av menneskeføde er en kortsiktig affære, mens konsekvensene av å tukle med naturen er en langsiktig sak.

Hva behager kunden: Surt, men naturlig, eller søtt, med en bitter ettersmak?

Powered by Labrador CMS