Big Bang-maskin tok telling

Verdenshistoriens mest omfattende eksperiment får en ufrivillig pause på minst to måneder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Verdens største partikkelaksellerator, LHC, ligger 100 meter ned i bakken. Her frontkolliderer protoner i svært høy fart. Nå har det oppstått skader på LHC. (Arkivfoto: CERN)"

Årsaken er at Large Hadron Collider (LHC), den største partikkelaksellerator verden har sett, har fått alvorlige skader.

- Det er for tidlig å si nøyaktig hva som skjedde.

- Men det ser ut til å være en elektrisk kobling mellom to magneter som sluttet å fungere som superleder, og som så smeltet og førte til en mekanisk feil og utslipp av helium.

Det forteller James Gillies, talsmann for European Organization for Nuclear Research (CERN), ifølge NTB.

Utslippet av helium var stort, opplyser CERN. Det skjedde i tunnelen til LHC der to partikkelbaner, som er helt sentrale i eksperimentet, befinner seg. “Nedetiden” for LHC-eksperimentet beregnes nå til minst 60 dager.

Skadene oppstod 19. september, en drøy uke etter oppstarten av LHC 10. september - 100 meter under bakkenivå.

CERN opplyser på sin nettside at de vil gi flere opplysninger om hendelsen, så snart det kommer opp noe nytt. Da CERN offentliggjorde problemene lørdag, ble reparasjonen i seg selv beregnet til å ta flere dager.

Jubel ved selve oppstarten

Ved oppstarten stod imidlertid jubelen i taket i CERN, etter at en bunt protonpartikler klarte å fullføre sin reise gjennom tunnelen i den ene av de to 27 kilometer lange partikkelbanene.

MER OM EKSPERIMENTET HER

Når så den andre banen i tunnelen også ble testet med suksess, hadde begge vist at de kan bringe protonene trygt gjennom.

"Forskerne ved CERN kunne juble over en svært vellykket oppstart av verdens kraftigste partikkelakselerator. På den offisielle åpningsdagen klarte de å sende partikler gjennom hele den 27 kilometer lange partikkelbanene, og i begge retninger. (Foto: CERN)"

- Dette er fantastisk. Jeg hadde ventet meg langt større vanskeligheter, sa forskningsleder Steve Myers ved CERN.

Forskernes håp med LHC er blant annet at den skal gi oss svar på spørsmål om vårt tidvis svært så gåtefulle univers. Hvordan henger det sammen, for eksempel?

Kollisjoner i svært høy fart

LHC framprovoserer altså protonkollisjoner. Protonene i de to banene har hver sin kjøreretning, og tvinges til å krysse denne retningen på fire punkter.

Siden protonene er så knøttsmå og farten så høy, kolliderer de med en energitetthet som tilsvarer forholdene like etter Big Bang, altså da universet oppstod.

Ifølge teorien vil kollisjonene kunne lage nye partikler som hittil aldri har vært observert.

- Jeg føler meg sikker på at LHC kommer til å åpne et nytt vindu i vår forståelse av hvordan universet henger sammen.

"Her ser du en grafisk framstilling av tunnelen som brukes i verdens største partikkeleksperiment. (Foto: CERN)"

- Og kanskje vil hele synet på kvantemekanikken, relativitetsteorien og standardmodellen bli endret, sier professoren i eksperimentell partikkelfysikk, har professor Steinar Stapnes uttalt til forsknnig.no.

Stapnes er én av rundt 5000 forskere som har vært med på å jobbe seg frem mot oppstarten.

Men; akkurat nå kan ikke forskerne gjøre annet enn å vente på at LHC skal komme til hektene igjen.

Les mer:

CERN

Powered by Labrador CMS