Fysikkens kjernekar blir æresdoktor

Mellom personligheter som Gro Harlem Brundtland og Per Olov Enquist, finner vi fysikeren Ben R. Mottelson. Vi sikter til listen over æresdoktorutnevnelser ved UiO i år. Det er ikke hver dag nobelprisvinnere dukker opp i Universitetsaulaen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På dagen 194 år etter at kong Fredrik den 6. av Danmark skrev under på at Norge skulle ha et fullverdig universitet, utnevner Universitetet i Oslo (UiO) i morgen 12 æresdoktorer. Fra realfagsmiljøene er det denne gang to utnevnelser, og en av dem har altså en Nobelpris fra 1975 i ryggsekken.

Ben Mottelson delte prisen med to kollegaer, amerikaneren Leo James Rainwater og dansken Aage Bohr. Sistnevnte er sønn av den kjente danske fysikeren Niels Bohr, som blant annet vant Nobelprisen i fysikk i 1922, året etter Albert Einstein.

Mottelson, Bohr og Rainwater fikk prisen for sitt arbeid med atomkjernenes struktur.

Nordens lokomotiv

Historien til Mottelson begynner i Chicago i 1926, der han ble født. Han tok doktorgrad ved Harvard i 1950, og fikk stipend for å forske ved Niels Bohrs institutt i København.

Her ble han værende, og ble en av bærebjelkene i Nordisk Institute for Theoretical Physics (NORDITA) fra opprettelsen av instituttet i 1957. I 1971 ble han og hans familie danske statsborgere. Og det er på bakgrunn av nettopp sitt virke i Danmark at han nå æres av UiO.

Ben Mottelson har betydd mye for utviklingen av kjernefysikkmiljøet i Norge, og i Norden for øvrig. Gjennom sine over 50 år i København har han spilt en meget sentral rolle for så vel lekfolk som den menige mann.

Den fødte pedagog

"Professon Gunnar Løvhøiden og John Rekstad ved Fysisk Institutt, UiO."

Gunnar Løvhøiden og John Rekstad, begge professorer ved Fysisk Institutt ved UiO, har tilbrakt flere år i København med Mottelson som foreleser og inspirator.

- Jeg har aldri opplevd en bedre foreleser, konkluderer Rekstad.

- Han er den fødte pedagog. Han har en bredde i kunnskapen sin som gjorde at man alltid gledet seg til forelesningene hans, supplerer Løvhøiden.

Ispirator

I motsetning til mange av dagens forelesere, som ofte støtter seg til avanserte visuelle presentasjoner, kunne Mottelson trollbinde tilhørere med bare ord. Han var på mange måter ånden som svevde over vannet, en uredd og inkluderende fysiker.

På tross av at han er teoretiker, har han aldri har gått av banen for å diskutere mer eksperimentell fysikk, noe både Rekstad og Løvhøiden har opplevd.

- Han var en enorm inspirator for kjernefysikkmiljøet, ikke bare i Norden, men på verdensbasis, sier de to fysikkprofessorene i kor.

Et “must”

En mengde stipendiater har siden Mottelson kom til København reist fra Oslo og “gått i læra” hos Mottelson og Bohr ved NORDITA i den danske hovedstaden.

I en periode var det nesten å regne som et “must” hvis man hadde ambisjoner om å bli fysiker. Og det er nettopp på grunn av denne rollen at Mottelson nå utnevnes til æresdoktor ved UiO.

Og som John Rekstad sier det:

- Han kunne vært æret for 30 år siden.

Les mer…

Ben Mottelsons Nobelprisforedrag

Powered by Labrador CMS