Konge i fysikk og matte

David Kunszenti-Kovács har grepet om realfagene. For to uker siden vant 19-åringen Niels Henrik Abels matematikk-konkurranse - for femte gang. Sist fredag vant han den norske finalen i årets fysikkolympiade - for andre gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinneren av den norske finalen i årets fysikkolympiade ble kåret ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Kan bli med til OL i Taiwan

Finalen var avslutningen på et ukelangt kurs ved instituttet, hvor de 18 beste fra semifinalen i fysikkonkurransen deltok. Da hadde de allerede vært gjennom to uttakingsprøver. Omtrent 500 elever fra hele landet var med i første runde i november.

De fem beste i konkurransen har fått tilbud om å bli med i den internasjonale fysikkolympiaden i Taiwan til sommeren.

Gjenganger

David Kunszenti-Kovács er en gjenganger i realfagsolympiadene. Han går på Den franske skole i Oslo, og var bare 12 år da han første gang vant Abel-konkurransen, som også er kalt NM i matematikk. I år er det siste gang han kan delta før han går av for aldersgrensen.

"Her er alle deltagerne i årets norske finale i fysikkolympiaden. Jentene er ikke akkurat i overtall."


 

- De fleste som har kommet med i finalen i fysikkolympiaden går i tredje klasse på videregående, og får derfor bare være med én gang. David var med i fjor også, og da gikk han i andre klasse. Han vant da også, forteller Ellen K. Henriksen ved Fysisk institutt.

Alt rett

Både i matte-NM og i fysikkolympiaden hadde han alt riktig på oppgavene som skulle løses. Matte-NM har Kunszenti-Kovács nå vunnet hele fem ganger.

Fordi matteolympiaden i Tokyo kolliderer med fysikkolympiaden i Taiwan i juli, må den unge tallknuseren prioritere. Forskning.no har fått greie på at han kommer til å velge matte.

Hvert år deltar norske elever i internasjonale olympiader i fysikk, kjemi og matematikk. Dette er et tiltak som skal stimulere skoleelever som er interessert i realfag til å holde på interessen, og Forskningsrådet støtter den norske deltagelsen.

Lenke:

Fysisk institutt: Matte-OL

Powered by Labrador CMS