Ny overvåkingstjeneste for romvær

En ny nettbasert tjeneste viser hvordan solstormer og ustadig romvær påvirker GPS-stasjoner over hele Norge – minutt for minutt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enorme eksplosjoner på sola slynger store bobler av plasma ut i solvinden. Hvis disse treffer jorda vil de vekselvirke med jordas magnetfelt og atmosfære og føre til blant annet nordlys og forstyrrelser av satellittsignaler. (Foto: (Illustrasjon: ESA & NASA))

Ionosfære

Det ytterste laget av atmosfæren.

Starter i en høyde på 50–100 km og strekker seg flere hundre km opp fra dette

Ionosfæren skiller seg fra de andre atmosfærelagene ved at en stor andel av gassen er ionisert (ionisert gass kalles også plasma).

Forstyrrelser i ionosfæren kan slå ut GPS-stasjoner og posisjonstjenester på bakken.

Solstormer og hendelser på sola kan gi ustabilt vær i verdensrommet og forstyrrelser i ionosfæren, det ytterste laget av atmosfæren.

Forstyrrelsene kan slå ut nettverket av norske GPS-stasjoner og posisjonstjenester. 

Dette kan bli kostbart for entreprenører, kommuner og andre som benytter denne teknologien og som er avhengig av å måle opp nøyaktig på centimeteren.

Unik satsing

Kartverket har utviklet en ny tjeneste som fortløpende vil registrere forstyrrelsene i ionosfæren og viser hvilke områder på bakken som er påvirket av romvær.

- Dette er unikt i norsk sammenheng og et satsingsområde for Kartverket. Vi har opparbeidet en betydelig kompetanse innen romvær og hvordan dette kan påvirke våre posisjonstjenester, forteller seksjonssjef Reidun Kittelsrud ved Kartverkets geodetiske driftssentral i Hønefoss.

Tjenesten vil være gratis og tilgjengelig for alle via nett og er spesielt beregnet på de rundt 1800 profesjonelle brukerne av Kartverkets posisjonstjeneste CPOS.

- Dette vil gi dem en trygghet over kvaliteten på målingene de gjør ute i felt, sier Kittelsrud, som også tror tjenesten vil være interessant for fagmiljø og andre som er opptatt av effekten av romvær.

Stor solstormaktivitet fremover

Vi er nå inne i en elleve års syklus for solstormaktivitet som forventes å få en topp det kommende året. En solstorm er en stor, dynamisk hendelse på sola, som sender store mengder stråling eller partikler ut i rommet.

- Enorme eksplosjoner på sola slynger store bobler av plasma ut i solvinden.

Kartverkets Knut Stanley Jacobsen, Lena Pedersen og Reidun Kittelsrud (til høyre) står bak en ny nettbasert tjeneste som viser hvordan solstormer og ustadig romvær påvirker GPS-stasjoner over hele Norge. (Foto: Anne Jørgensen)

- Hvis disse treffer jorda vil de vekselvirke med jordas magnetfelt og atmosfære og føre til blant annet nordlys og forstyrrelser av satellittsignaler, forteller forsker og romfysiker ved Kartverket, Knut Stanley Jacobsen. Han har ledet arbeidet med å utvikle den nye tjenesten.

- På de nye nettsidene overvåker vi effektene man ser i det ytterste laget av atmosfæren som en konsekvens av hendelsene på sola. Vi viser situasjonen akkurat nå, men presenterer også tidligere hendelser i et arkiv, sier Jacobsen.

Lenke:

Kartverket: seSolstorm

Powered by Labrador CMS